Rekordslakt på Bergslagsleden

För lite drygt en vecka sen påbörjade Team Billingen X-trail ett rekordförsök på den 29mil långa, vackra och tuffa Bergslagsleden norr om Örebro. Det skulle visa sig att det tillslut bara var Karl-Fredrik Andersson som ensam kämpade de sista milen för att slå rekordet, och som han gjorde det. Nya rekordet lyder 46h 19min! Det är hela 11,5 timme snabbare än det tidigare rekordet! Rekordet utfördes utan någon sömn alls.

Vi vill ju såklart veta mer och bad Karl-Fredrik att berätta om äventyret.

Bergslagsleden the story

"Sitter här en vecka efter att jag har gått i mål på min tuffaste utmaning så här långt och försöker tänka tillbaka på resan längst dom 29 milen längst Bergslagsleden.
Resan började egentligen redan runt Påsk då jag fick idén och frågade dom andra i laget om dom ville vara med. Mycket planering innan start blev det men det som vi pratade mest om var hur vi skulle få i oss tillräckligt med energi.

Jag skrev en del med Tommy på Umara som tyckte att vi skulle sikta på ca 90-120 gram kolhydrater/ timma. Så med följebilarna fulla av Umara produkter startade vi till sist vårt rekordförsök den 18 juni. Planen för mig var att vara väldigt strukturerad med mitt energi intag. Att inte känna efter för mycket. Men ganska snart så märkte jag att det gick väldigt mycket i vågor vad jag kunde få i mig i värmen. Ena stunden kunde jag bara äta bars och nästa funkade bara gels. Som tur var så hade jag aldrig några problem med att få i mig sportdrycken.

Exakt hur många gram kolhydrater / timma jag fick i mig till slut vet jag faktiskt inte. Men så bra som jag lyckades med mitt energiintag under denna helg har jag aldrig gjort förut. Och det är ju självklart en stor anledning till att jag lyckades slå det tidigare rekordet på Bergslagsleden med över 11 timmar!

Vad var den tuffaste biten?
Löpningen blev precis så tuff som jag hade räknat med. Jag hade redan innan ställt in mig på att jag skulle hamna i många svackor. Men jag är nöjd med hur jag lyckades ta mig ur svackorna snabbt. Det som var det jobbigaste var värmen. Den fick jag slita hårt med. Men många stopp där vi blötte keps och tröja gjorde det hela lite mer hanterbart.

Hur upplevde du sömnbristen?
Sömnen var något annat som vi pratade mycket om innan. Men jag upplevde inte sömnbristen som några problem faktiskt.

Några skador eller krämpor så här efteråt?
Otroligt nog så har jag klarat mig utan några större skador. Det enda problemet är att fötterna är lite trasiga. Men nu en vecka efter målgång så är jag igång och springer igen 😀
Grymt imponerande prestation Karl-Fredrik och lycka till med kommande äventyr och tävlingar!