Sverigetrampet 2.0

Det är nu 4 år sedan Simon utförde Sverigetrampet då han cyklade genom hela Sverige utan att äta en endaste kalori! Planen har alltid funnits att göra om detta äventyr, men att göra det tvärtom, så fort som möjligt med ett optimalt energiupptag. Två helt skilda utmaningar som ställer planering och förberedelser på sin spets samtidigt som utmaningarna är väldigt lika.


Vad var Sverigetrampet 2016?

Simon började cykla den 6:e juni från Sveriges nordligaste punkt, Treriksröset och cyklade hela vägen till Sveriges sydligaste punkt, Smygehuk där han var framme den 20:e juni. Resan var ca 210 mil och tog drygt 14 dagar vilket ger ett snitt om ca 15mil/dag, enbart på vatten och mineraler.Varför gör man ett sådant äventyr och varför utan energi?

För att det är stimulerande att visa hur fantastisk kroppen är. Simon är trots allt en glad motionär med en förkärlek till långa äventyr i olika former. Anledningarna till att köra med 0 kalorier i energiintag var flera, däribland att ingen trodde det skulle gå. Men i teorin skulle det gå, och då var vi bara tvungna att bevisa att teori och praktik hör ihop.

För att förflytta en massa från punkt A till B, norr till söder, så krävs att en given mängd energi produceras till framåtdrivande kraft. I de flesta fall räcker vårt lagrade högoktaniga bränsle, kolhydraterna i 90min vid medelhög intensitet. Denna tidsram innefattas av många tävlingar och du som läser har säkert upplevt den beryktade "väggen" efter ca 90min. Vid längre äventyr så ställs energikalkylen på sin spets och energitillförsel och intensitet blir två viktiga faktorer för att lyckas med utmaningen. Våra fetttdepåer är oerhört stora, men utan energiintag så blir belastningen på kroppen väldigt stor då den behöver ta hela energikostnaden själv.

Under Sverigetrampet var det just intensiteten som fick justeras och det var hela tiden en balansgång mellan att trampa så hårt som kroppen klarade av för att skapa energi till rörelse utan att trampa för hårt så blodsockret föll i bott och vi började riskera hälsa och säkerhet. Läs mer om Sverigetrampet här.

Sverigetrampet 2.0

Denna gång är fokus återigen att cykla genom Sverige så fort som möjligt för egen maskin, men nu med maximal energitillförsel. Energitillförsel är trots allt en del i vår expertis ;).

Utöver parametrar som ömmande nacke och hatkärlek till sadeln så kommer intensiteten återigen behöva balanseras mot den energi som finns tillgänglig. En idrottsprestation balanseras alltid av många faktorer och att ha ont i rumpan är ett klassiskt komfortproblem som går att hantera.
Detta kommer bli ytterligare ett häftigt äventyr att få möjligheten att genomföra!

Planen är att hålla mig i rörelse så mycket som möjligt och sova när jag behöver. Första 30-36h så kommer jag troligtvis inte sova någonting men sen kommer det bli 20-40min här och där. Går allt som planerat borde det gå att genomföra väl under 100h och troligtvis under 4 dagar. Snittfarten i aktivitet kommer ligga mellan 23-26km/h, uppskattat beroende på sträckprofil och yttre förhållanden.

Jag vill inte ha hjälp av någon med dragning och hantera t.ex. motvind. Jag vill göra det för egen maskin, men med förändringen att denna gången intar jag mycket energi.

Därutöver kommer jag ha mycket bekvämligheter. En husbil nära till hands. Ett team som stöttar och har hand om allt praktiskt samt dokumenterar äventyret. Det är ett enskilt äventyr som inte är möjligt utan ett team

//Simon

Träningen inför

För att klara denna tuffa utmaningen krävs självklart mycket träning och goda förberedelser. Såväl kropp, kläder, cykel, utrustning och energiplaner ska testas och optimeras under de kommande månaderna. Simon är i bättre form än någonsin med högt VO2max och bra tröskel. Nu blir det fokus på att bygga uthållighet och vana på cykeln.

Första riktiga testet blir redan vecka 15 då 24h trampande på Monark-testcykel står på schemat! I slutet av april kommer Simon tillsammans med kollegan David och cykelproffset Richard Larsén cykla 24h utomhus. Nedan kan du läsa mer om dessa båda äventyr.

Monark 24h - 8-9 April

På onsdag kommer Simon bestiga stålmonstret för att trampa 24h inomhus. Här har vi en konstant miljö utan vind, mörker, kyla och bilar så ett säkert ställa att börja på.

Fokus här blir att testa energiintaget under lång tid. Simon satsar på att få i sig ca 60-90g kolhydrater per timme och ligga på en belastning kring 170-200w vilket för honom blir zon 1-2.

Det blir också ett ypperligt tillfälle att träna pannben och rumpa ;).

Västergötland Runt 24h - 24-25 April

Fredag lunch vid 12.00 24 april börjar nästa specifika träningstillfälle.

Simon kommer med några starka vänner cykla en utmanande bana på ca 500km. Målsättningen är att cykla i 24h och se hur långt de kommer. Här blir det verkligen ett test för att se hur leder, muskler och huvud orkar under så lång tid i varierande terräng, mörker och tempraturer.

Det kommer bli ett spännande äventyr som ni kommer kunna följa noggrant.  

Håll utkick på Umarasports.com och våra sociala medier där vi kommer dela löpande information om hur projektet fortskrider. Coronakrisen har tagit hela världen med storm och det är oerhört viktigt att vi hjälps åt att hålla oss motiverade och starka genom dessa tider.

Vi såg oerhört mycket fram emot alla roliga projekt, tävlingar och människor vi skulle få uppleva under säsongen. Sverigetrampet 2.0 blir vår isolerade utmaning i krisen som vi hoppas ska motivera dig till att cykla lite extra länge på trainern eller hänga med på äventyret hemifrån.

Med det sagt vill vi också tillägga att detta är ett ganska extremt projekt och inget vi rekommenderar att alla testar vid första bästa tillfälle. Simon har lång erfarenhet av konditionsträning och ultralopp samt känner sin kropp väl. Han vet hur mycket han kan puscha och ändå hålla sig på en säker nivå.