Umaras flexibla energiprodukter

Vi på Umara arbetar kontinuerligt med att göra vår idrottsnutrition till ett enkelt verktyg för att hjälpa dig som idrottare ta smarta beslut baserat på din målsättning och de förutsättningar som finns inom just din idrott.

I denna nyhet beskriver vi lite av den flexibilitet som finns inom vårt energisortiment och hur du kan kombinera olika produkter fram och tillbaka. Hur de kan blandas, vilka som passar med varandra och mycket mer.

Sportdryck

Vad är en portion?
En portion sportdryck är en skopa vilket medföljer i burkarna. Dosen ger 30g kolhydrater med en rekommenderad användning på 1-3 doser per timme beroende på tid och intensitet. Något du kan läsa mer om här.

OBS: Sportdrycken är just nu under ombyggnation så de gamla versionerna har en dos på 90g kolhydrater. Så du inte blir förvirrad när du kikar på din burk och det står något annat. Detta kommer inom kommande månader vara helt utbytt. Mer info här.

Löslighet?
Sportdrycken är anpassad för att kunna blandas från 1g (1%) upp till 550g (55%) kolhydrater per liter vatten och fortfarande vara lättflytande. Se vår tidigare film om detta här. Rekommenderad blandstyrka är 1 skopa/dos i 2,5dl vatten. Så en flaska på 500ml eller 750ml blandar du med 2-3 skopor, men som sagt, detta kan du variera väldigt mycket om du vill.

Elektrolyterna då? 
Vår sportdryck (oavsett smak) innehåller 0,63g salt per dos vilket motsvarar medelvärdet på salthalten i 2,5dl svett. Självklart innehåller den även övriga elektrolyter du förlorar via svett.

Dricker du 3 doser i timmen (90g kolhydrater) motsvarar det således salthalten i 7,5dl svett vilket är ett medelvärde över hur mycket en idrottare svettas varje timme. 

Är det en riktigt varm dag och du dricker 1 liter eller mer varje timme kan du addera våra salttabletter U Salty eller U Hydrate till drycken (se mer info i stycket om Elektrolyter / Salter).

Gel

Vad är en portion? 
En portion U Gel är en gel i sin förpackning. Beroende på om väljer den mindre gelen på 40g eller den större på 70g så får du i dig 20g eller 30g kolhydrater.

Konsistens och användning?
Samtliga av våra gel är flytande/liquid. Detta för att du inte ska behöva dricka vatten i samband med gelen utan du kan ta den när det precis när som helst då det passar dig bäst. För att se konsistensen på gelen finns här en film.

Att vi gjort gelsen lättflytande är dels för att du även ska kunna hälla dem i vanliga flaskor eller softbottles och dricka ifrån.

Elektrolyterna då?
Våra gels innehåller samma elektrolytprofil som sportdrycken. T.ex, i en gel som ger 30g kolhydrater så finns lika mycket elektrolyter som i en dos sportdryck som ger 30g kolhydrater. Enhetlighet över sortimentet är viktigt.

Bars

Vad är en portion?
Våra U Bar Energibars är portionsförpackade och finns i storlekarna 40g eller 50g.

40g barsen i smakerna Tranbär, Kokos, Körsbär, Mintchoklad & Äpple/Kanel ger 25g kolhydrater.

50g baren med smak av Salty Caramel Peanut ger 30g kolhydrater.

Finns det elektrolyter även i barsen?
Ja, men inte lika mycket som i salttabletter, sportdryck och gel. Varje 40g bar ger 0,1g salt vilket kompenserar förlusterna i en halv deciliter svett. Så dessa ska inte uteslutande användas när du är ute och cyklar en varm sommardag och svettas mycket. Komplettera med sportdryck och/eller salttabletter.

Vår 50g bar är lite mer salt (kanske hörs på namnet Salty Caramel Peanut). Den innehåller hela 0,8g salt per bar vilket motsvarar mängden i drygt 3dl svett. Dessa kan alltså användas som enskild energikälla en varm sommardag, komplettera med vatten då bara.

Elektrolyter / Salter

Blandning? 
U Salty innehåller en komplett elektrolytprofil motsvarande 2,5dl svett. U Hydrate motsvarar 5dl svett men har en brytskåra så du enkelt kan ta en halv om det räcker för dig eller du bara vill ha en lätt, fräsch smak på vattnet.

När använder jag salttabletter?
Vår rekommendation är att blanda ut U Salty eller U Hydrate i sportdrycken under de dagar då det är varmt och du dricker mer än 750ml sportdryck per timme. De kan med fördel även blandas ut i vatten under lugnare pass när du vill ha en fräsch smak på drycken (+ elektrolyter).

Vad är skillnaden på U Salty & U Hydrate?
Båda har en komplett elektrolytprofil

U Salty är pressade tabletter som du antingen sväljer hela eller stoppar ner i sportdrycken där den löser sig. Historier från idrottare hintar även om att man kan lägga tabletten under tungan för att få en salt smak i munnen över tid vilket kan vara uppskattat om man har för mycket söt smak i munnnen. 1 tablett motsvarar elektrolythaten i 2,5dl svett.

U Hydrate är brustabletter med lätt fräsch smak. Varje tablett gere elektrolyter motsvarande halterna i 5dl svett. De kommer med en brytskåra i mitten så du enkelt kan dela i två där en halva då är likvärdig med en tablett U Salty.


Vanliga frågor om hur du kan kombinera våra produkter på ett flexibelt sätt?

Kan jag hälla ut gel i min flaska och blanda med vatten?
Japp, du kan hälla ut valfritt antal ur portionsförpackningen och dricka som de är, eller späda ut med extra vatten om du vill. T.ex 3 svartvinbärsgel ner i flaskan, späd ut med vatten tills flaskan är full och vips har du 90g kolhydrater i din egenkomponerade svartvinbärssportdryck (eller sportdryck med smak av cola, hallon, fläder om du gillar de andra gelsmakerna bättre).

Kan jag blanda sportdryck, gel och vatten i samma flaska?
Ja det är inga problem, du blandar som du själv vill efter behov och smak. Varje dos sportdryck ger 30g kolhydrater och varje gel ger 20-30g kolhydrater. Du kan då mixa t.ex 2 citrongel som ger totalt 40g kolhydrater, med en dos sportdryck med t.ex flädersmak som ger 30g kolhydrater och då få 70g kolhydrater i flaskan och en smak av fläder/citron (förslagsvis en 250-500ml flaska).

Bör man dricka vatten om man bara använder gel eller bars som energikälla?
Ja det bör du, åtminstone om du är ute och tränar/tävlar längre än en timme och det är varmt. Drick vätska efter törst om inte gelen är törstsläckande nog för dig.

Kan jag blanda U Hydrate eller U Salty med U Sport och U Gel?
Japp, U Hydrate är smaksatt och kan användas som den är eller blandas ut med sportdryck/gel. U Salty är icke-smaksatta odragerade tabletter så de sväljer du hela eller blandar i annan dryck (vissa gillar att ha salt smak i munnen och lägger tabletten under tungan under aktivitet). De löser sig i vatten men det tar en stund så vi rekommenderar att krossa dem för hand först. Rekommendationen är att svälja dem hela eller blanda ut i vätska dagen innan och låta stå i kylen.

Kan jag blanda sportdrycken dagen innan?
Ja det är igna problem. Färdigblandad dryck står sig upp till 72h i kylskåp och 24h i rumstemperatur. Du kan alltså förbereda energiplanen redan dagen innan (vilket också rekommenderas).