Den perfekta dagen med Johanna Eriksson - Bryta barriärer

Fortfarande håller vintern ett grepp om oss men vi börjar känna lukten av vår, sopade vägbanor och snabba ben! Vad passar då bättre än lite inspiration från vår ambassadör och elitlöparen Johanna Eriksson. Nedan berättar hon om en dag då nästan allt gick perfekt.

Den Perfekta dagen

"Det finns en sak som driver mig till att träna så mycket som jag gör och det är att få uppleva den där dagen när allt stämmer och jag känner mig oövervinnerlig. Dessa tillfällen inträffar inte så ofta men den där euforiska känslan är oslagbar och går att leva på länge. Ett sånt tillfälle var när jag sprang Barcelona Marathon 2019. Hela vintern hade jag förberett mig för detta lopp med ett enda mål, att ta mig under 2.40. Det skulle innebära en förbättring av mitt personbästa med 14 minuter, men med höstens tävlingar bakom mig visste jag att möjligheten fanns att klara av mitt tidsmål. Träningen hade i princip gått enligt plan inför loppet, men den hade varit tuff och det var några gånger som jag funderade på om det verkligen skulle gå vägen.

Under loppet var planen att försöka hålla igen första 10km och springa några sekunder långsammare än planerat tempo. Min tränare sa till mig att det kommer kännas som snabb jogg vilket jag hade svårt att tro på. När väl starten går förstod jag precis vad han menade. Jag fick verkligen försöka hålla igen för det gick så lätt. Det rullar på fint första halvan utan någon större ansträngning. Jag känner mig stark. Vid 28km kommer dock min första svacka i loppet då jag helt plötsligt blir riktigt trött, men jag är inte så orolig och försöker tänka att med lite energi så kommer det snart gå lättare. Dessutom var det ett lättsprunget parti och jag klarade ändå att hålla farten. När jag passerar 35km börjar det verkligen kännas tungt i benen, men jag försöker intala mig själv att det inte är så långt kvar. Även att jag visste att de sista kilometrarna skulle gå lätt uppför och att det skulle bli en mental kamp mot min trötta kropp så kände jag ändå att jag hade kontroll på loppet och att det skulle gå vägen. Sista biten går på ren vilja och jag passerar mållinjen på tiden 2.39.27. Trött, men glad och så nöjd med att ha nått mitt mål.
Det som gjorde att den här dagen blev så perfekt beror på flera saker, men det viktigaste var nog att jag hela tiden stod fast vid mitt mål och att jag vågade tro på mig själv. I tre månader hade jag tränat med fullt fokus på den här dagen. Tuffa, långa pass i hårt tempo som framförallt satt min mentala styrka på prov vilket jag också tror var en av de stora framgångarna till att jag lyckades nå mitt mål. Dessutom hade jag förberett mig väl med rätt dos återhämtning och energiintag dagarna innan loppet."


Inspirerande läsning Johanna, stort lycka till med kommande säsong.

Följ Johanna på Instagram.