Energiplan för Kullamannen 22-174km 2021

Äntligen är det höst och dags för Umara att dra på årlig kickoff och springa Kullamannen. Det är såna små tillställningar som förgyller vardagen :) Vi drar dit och tänkte då även passa på att dela med oss av våra energiplaner för årets lopp.

Summerat så blandar vi sportdryck, gel och bars i olika varianter för att det ska vli awesome.

Håll till godo så syns vi i startfållan :)

Erik

  • Distans - 22km 
  • Beräknad sluttid - 3,5

Jag kommer ladda med lite extra godis dagarna inför start och en U Loader dagen innan, och på tävlingsdagen även dricka en flaska sportdryck under förmiddagen. Jag kommer också att ta en nitratshot 2,5h innan start. 

Planen är att undvika en överladdning med min känsliga mage, då det för mig kommer bli en relativt låg intensitet men räknar med mer lätta kolhydrater 1-2 dagarna innan än normalt.

Jag är inställd på att det blir mycket balansgång och klättring i lera och blöta stenar, men som kodapa hoppas jag det ger mig en stor fördel om jag kommer över några lianer att svinga mig i....

 

På startlinjen kommer jag stå iförd en löparväst med två 500ml softbottles med sportdryck motsvarande 120g kolhydrater i varje flaska så en flaska räcker i 1,5h (olika smak i varje flaska). Vid vätskedepåerna kommer jag vid behov fylla på med vatten efter törst. Jag kommer även ha med 2-3 gel och en bar som extra energikällor och för att få lite smakbryt. 

Kort och gott en lättare regelrätt kolhydratladdning inför och 90g/h under loppet ihop med en U Intendshot som jag suger i mig 20min innan start för en liten koffeinkick.

 

Det här kommer gå awesome :)

Tommy

  • Distans - 50km 
  • Beräknad sluttid - 8h

Jag kommer käka lite lättare mat på fredag kväll och ha lite extra kolhydrater i kosten sista två dagarna samt addera 1-2 flaskor U Loader på fredagen.

Frukost lördag blir en kolhydratrik, enkel frukost som jag vet funkar för magen. En nitratshot åker ner i magen 2,5h före start också.

På startlinjen har jag en löparryggsäck med 1,5L U Sport 1:0,8 med vatten + 2st 0,5l softbottles med sportdryck. 180g kolhydrater i den ena i form av en Hallongel Bigpack som hälls i och späs ut med vatten tills flaskan är full. I den andra flaskan har jag 6 skopor sportdryck med apelsinsmak.

Jag fyller på flaskorna halvvägs. Då har jag förhoppningsvis sprungit i "bara" 4h och fått i mig allt i flaskorna motsvarande 90g kolhydrater per timme. I flaskorna åker det ner 1L sportdryck från stationerna som ger 100g kolhydrater per liter. 

Sportdrycken på plats (U Sport Citron) ger mig då 100g kolhydrater de resterande 4h. Dvs 25g/h vilket är tämligen lättbalndat, därmed går jag även på mina gels under denna period och suger i mig 2 gels/bars varje timme så intaget landar på ca 70-80g kolhydrater/h.


Det blir en Intendshot i starten och en halvvägs in i loppet med. Alltid gött med en liten moralhöjare halvvägs in när det bara är sista halvan kvar :)

David

  • Distans - 100km 
  • Beräknad sluttid - 14h

Jag kommer göra en normal kolhydratladdning och buffra nitrat sista veckan.

Innan start kommer jag förutom att vara nervös, också dricka en flaska U Intend för att få i mig koffein och beta-alanin.

Under loppet springer jag med en Camelbak på 2 liter som jag kommer ha fyllt med 14 doser U Sport 1:0,8 (420g kolhydrater totalt). Detta ger mig ett intag på 60g kolhydrater per timme från sportdrycken under de första 6-7h fram till dropbagen. Utöver detta kommer jag ta gels/bars 1st per timme. Gelsen kommer innehålla koffein, 30mg för att hålla nivåerna toppade genom hela loppet.

Detta upplägg ger mig ett totalt kolhydratintag på 90g/h vilket min mage klarar halvvägs åtminstone. Sista halvan blir lite experiment men planen är att ha samma upplägg på andra halvan och göra en omblandning och gelpåfyllnad vid drop bagen. Övrig vätska (vatten) dricker jag från stationerna + att jag kommer ha en liten 250ml softbottle med rent vatten med mig i en ficka som jag också fyller på vid behov.

Målsättningen är att ha kul, bli jäkligt trött och komma i mål.

Simon

  • Distans - 174km
  • Beräknad sluttid - 26h

När det kommer till energiplaner så är det framförallt logistik som kommer påverka och jag har gjort det innan så för den sakens skull rä jag inte nervös. Ska bli revansch från 2019 då kroppen gnällde första 12 milen innan det släppte - https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=gWck2ZSaYz8

Under  ärets Kullamannen är det ännu inte officiellt var energistationerna kommer ligga. Tidigare har de legat med upp till 3 mil mellanrum och det gör att den egna hanteringen blir viktig.

För mig som intar en hel del energi så har jag alltid gel och sportdryck som en bas med lite bars som backup när jag vill hålla hungern i schack. Det kommer antagligen finnas två “drop bags”. En i Båstad efter ca 65km löpning och en i Ängelholm efter drygt 100km. I dessa kommer jag ha med mig bland annat energi men också kläder för att kunna hantera oväder.

Min plan är att jag ska dricka 100g kolhydrater/h i form av sportdryck. Jag kommer därför blanda 500g i min vätskeblåsa som rymmer 2 liter vätska. Sen har jag med mig 3 gels och 2 bars som ska vara slut tills jag kommer till Båstad (65km).

I Båstad blandar jag upp ny sportdryck (ligger i min dropbag) med 500g kolhydrater som ska drickas fram till Ängelholm. Jag tar också med ytterligare 3-4 gels och 2-3 bars. Plus en extra påse sportdryck på 100g som backup.

Beroende på hur bansträckningen ser ut när den väl släpps så kommer jag ha en plan för sista 6 milen mellan Ängelholm och mål där jag helt enkelt blandar om på samam sätt som jag gjorde i Båstad. Men med lite flexibilitetsmöjligheter baserat på vad jag är sugen på då. DEt är skönt att ha lite valmöjligheter i drop-bagen och så får jag anpassa lite baserat på hur det känns väl där. Men grundplanen är att blanda om allt precis som i Båstad - Keep the nutrition simple if the race is hard ;)

 

Detta var så som jag körde Ultra Tri Sweden på och et fungerade super. Försökte få i mig ca 100g/h från sportdryck och därutöver så använde jag stationerna för att få i mig lite extra men framförallt för att bryta av smaken med något annat.

Ett misstag jag ofta ser är att man försöker kompensera vid energistationer. Mitt tips är att vara lite försiktig där. Se dessa stationer som påfyllnad av framförallt vatten så du slipper släpa på onödig vikt. Vid en station får jag aldrig i mig mer än 40-50g kolhydrater. Mer än så kommer kunna påverka magen negativt när du sedan springer vidare. Så även om du är sugen så är min rekommendation att äta måttligt. Det kommer magen uppskatta. Lite och ofta är melodin. Jag kommer inta 30-50mg koffein/h och har med 2 intend shots för att kunna hantera ordentliga svackor som kommer komma.

Mitt avslutande tips är att dricka vatten efter törst och börja gå tidigare än du upplever att du behöver det. Det kommer bli jobbigt ändå ;)