Energiplanen för att vinna SM på 100km

Söndag 4/7 sprang vår ambassadör Elov Olsson hem SM-guldet på 100km. En fantastisk bedrift som verkligen ställer höga krav på energiintaget. Vi bad därför Elov att dela med sig av sin energiplan samt berätta om loppet.

Elov Olssons energiplan & racestorie

"Ännu ett SM på 100km avklarat. Denna gång i Halmstad och med bästa möjliga resultat. Det blev en varm söndag på Halmstad Arena där varven på löparbanan och runt fotbollsplanen upprepades gång på gång. Jag hade sagt innan att jag skulle springa för resultat och på känsla. Började resan tillsammans med Anton Gustafsson, som länge lede loppet. Kände tidigt att Antons tempo var lite för hårt för att jag skulle hänga på. Lät honom gå och gjorde min grej. Energiintaget var något som fungerade klockrent under hela loppet och jag följde min plan till punkt och pricka. Upplägget var som följer. Energiintag var 20minut. Då klockan visa 20 en U Gel Hallon (Den uppgraderade), upphälld i flaska så ca 25g kolhydrater. Vid varje 40e minut så tog jag en U Gel Svarta Vinbär, vilket är 30g kolhydrater. Vid varje 60 minutare så drack jag en flaska med 250ml U Sport Apelsin med ca 50g kolhydrater.

I slutet av första halvan av loppet blev jag sakta trött. Passerade marathon på ca. 2:44-2:45, men tempot dalade. Hade här även blivit passerad av Josef Hamber och jag visste inte hur det skulle sluta. Bakom glasögonen ville mina ögon bara få blunda stundtals. Med Linus Wirén som support kommunicerade jag detta, men sa även att bara var att köra på och hoppas att tröttheten går över. Det var som sagt väldigt varmt under loppet och jag drack ordentligt mycket vatten och hällde dessutom vatten över mig var och varannat varv. Är nog bara Western States som jag behövt hantera värmen värre än denna gång. Fick väldigt bra hjälp av Linus även här, som hällde några koppar över mig då jag sprang förbi."
"Då jag närmade mig 60km stannade plötsligt Anton tvärt med för mycket kramp för att vilja fortsätta in i mål. Strax därefter dalade tempot för Josef och min jaktinstinkt kicka in. Ökade tempot och plockade snabbt på honom. Med 25-30km kvar av loppet passerade jag Josef och insåg att det är fortfarande en lång bit kvar innan målgång. Drog ner något på tempot och lade mig på en nivå där jag kände mig stabil.

Fortsatte kyla ner mig med vatten och trycka i mig energi hela vägen igenom loppet. Fick en liten sporre på slutet genom att räkna på hur snabbt jag behövde springa för att komma under 7h. Spurtade på sista 5km och grejade detta och mitt andra SM-guld på 6:58:14.

Även om det är min långsammaste 100km (4:11min/km), så är jag nöjd med genomförandet i värmen. Energiintaget slutade på det stabila snittet 97,5g kolhydrater i timmen."

//Elov Olsson


Grymt imponerande Elov och stort grattis till guldet!