#imovefordiabetes - Utmaning nr 2: Fyr till Fyr

Efter Martins fantastiska prestation på sin virtuella Everest är det nu dags för Gotlands snabbaste cyklist att ta över stafettpinnen. David Gardell ska under utmaning nr 2 cykla fyr till fyr på Gotland så snabbt han bara kan. På detta sätt hoppas han kunna inspirera både till mer rörelse och donationer till Beat diabetes.

Så låt oss kolla med David, vad han säger om utmaningen och hur han ska lyckas sätta en mycket svårslagen tid. 


Så vad är det du ska hitta på David? 

"Min utmaning och del i den här insamlingen är att lördagen den 15/5 ska jag cykla från fyr till fyr över Gotland! En sträcka på 17,1mil som med bil tar ~ 3h plus båt."

Vad är målsättningen?

"Målet är <4:30h och att hålla ~300w i snitt. Bjuder dagen på riktigt fina ben kanske man vågar ta sikte på sub 4 timmar. Men här kommer utmaningen med att ta sig över sundet spela en viktig roll. Att inte bli stående i hamnen för att färjan precis lämnat kan vara helt avgörande för resterande av etappen och här måste jag passa på att tacka Sjöräddningssällskapet Gotland för stöttningen med båt och personal som står och väntar när jag ska över - GULD!

Planen är att cykla längst med västra kusten med ett pit-stop i Visby för langning av nya flaskor. Här kommer jag ha stor hjälp av min vapendragare och vän Martin Hörtin som kommer hålla mig sällskap. Därefter siktar jag norrut mot Fårösund och Fårö."
Hur ser upplägget med energiplan och utrustning ut?

"Mitt upplägg för dagen är att få i mig 100-120g sportdryck per timme av Umaras raketbränsle fördelat på 4-5 flaskor med favoritsmakerna apelsin och fläder. I två av flaskorna kommer jag tillsätta 2 brustabletter U Hydrate och i den 3:e flaskan 2-3 skopor U Intend. Detta ger mig en fin push och håller mig skärpt hela vägen. Någon smarrig bar kan säkert slinka ner här också.

För mig har tempoposition på tempocykeln alltid varit ett aber och jag har aldrig riktigt hittat rätt men efter mycket testande är jag äntligen på rätt väg. Därför blir fokus nu sista tiden innan min utmaning att bli bekvämare i tt-sadeln, att hitta flowet och att försöka få in några viktiga nyckelpass i form av ”race-pace pass” i tänkt tempo samt några fartleksintervaller."
Vad tror du kommer bli tuffast?

"Det tuffaste för egen del är att kontrollerat kunna pressa mig själv utan att vägga men ändå våga gasa. Något jag är väldigt ovan med i temposadeln. Allt detta summeras med att jag som småbarnsfarsa, heltidsarbetande och fd elitcyklist vill inspirera andra människor till rörelse och såklart, cykla! Jag är grymt taggad och ska ge allt den 15 maj!"
Hur kommer man kunna följa detta?

"På Umaras facebook kommer Simon agera kommentator och visa hela äventyret live. Det vill man inte missa!"


Vi säger stort lycka till David och hoppas på medvind samt att många vill supporta dig och Beat Diabets arbete.