#imovefordiabetes Utmaning nr 1 - avklarad

Vilken start vi har fått på projektet #imovefordiabetes. Efter gårdagens fantastiska prestation från Martin är vi nu supermotiverade för kommande utmaningar. Under gårdagen samlade vi in hela 32 000 kr till BEAT Diabetes! Martin är lite trött idag ;) men vi bad honom ändå att skriva ihop en liten text och berätta hur 10000 höjdmeter i Zwift egentligen känns samt hur hans upplägg såg ut.

Virtuell 10K på Zwift

Varför v10K?

"Det började egentligen med att jag och David Gardell började prata om olika utmaningar att utföra ihop om det blir en till säsong av inställda tävlingar. Vi spekulerade kring 24-timmars, Vätternrundan, Gotland 720, vEveresting och v10K. Efter att redan gjort en vEveresting med Simon för några veckor sedan med bra känsla föll valet därför på en v10K på Zwift."

Förberedelser
 

"Eftersom jag genomfört några vEverests och flertalet ½ vEverest så hade jag lärt känna mina nivåer och hur jag kan optimera ett sista försök att gå för sub7 på vEverest och sub8 på v10K. Med 15-16 timmar Zwift per vecka sedan i september och med våren och värmen på väg in, så hade jag en perfekt helg på mig att försöka genomföra allt, då det fortfarande var kyligt i luften. Så de fyra senaste veckorna har varit minutiöst planerade med kost för att ta bort onödig vikt inför en lång klättring, även träningsupplägg och nutrition har optimerats. Även trainern var utbytt till senaste modellen Wahoo Kickr V5 och min fantastiska Bianchi Intenso fick sig en rejäl uppgradering med det bästa komponenterna ute hos Daniel Eriksson på Gammelgarn verkstad på östra Gotland.

  • Kosten justerades så jag kunde hålla mig på ett stabilt kaloriunderskott utan att det ska gå ut för mycket över mina dubbla träningspass. Mindre kolhydrater, mer rotfrukter och protein. Jag bytte underskottet mot ett litet överskott med tre dagar kvar.
  • Träningsupplägg, jag fick strikta orders om att köra så mycket Z3 det går, med max ett VO2-pass i veckan. Sagt och gjort höll jag det upplägget. I princip vartenda pass var en simulering av kommande klättring i intervallform 6-1:or i tänkt intensitet för att replikera intervallerna som det blir på v10K på Watopia Radiotower. 
  • Nutrition. Två veckor bakåt började jag inta beta-alanin, D-vitamin, Omega3 och rödbetsshot dagligen. När det var tre dagar kvar började jag dricka U-loader och sportdryck 1:0;8. Samma dag som v10K intog jag 2 st rödbetsshot och 5dl sportdryck 1:0;8 sista timmen. På träningspassen började jag testa var gränserna gick med kolhydrater/h. 133 gram/h var hur lugnt som helt. Vid 140-150 gram/h så började jag märka tendenser till en arg mage. Så jag backade ner och planerade för att ligga kring 133 gram med. Vätskeintaget skulle ligga på ca 0,75 cl/h och helst utan svett."
Genomförande

"Jag fick en god natts sömn och vaknade utvilad kl 05:00 av att barnen väckte mig. Frukost bestod av 2 st ljusa mackor, en skål med yoghurt och 2 st koppar kaffe. 06:35 klev jag in på Zwift och 07:02 gick starten. För att klara av en vEverest så ska man upp för Radiotowers backe som är 150 höjdmeter, 59 ggr och för att klara en v10K så innebär det 68 ggr. Tempot var lugnt första vändorna trodde jag, men jag hade missat att det stod 3:06 minuter vid start så jag trodde jag låg efter tidsschemat men jag hade istället tagit en minuts försprång redan efter 3 vändor. Känslan var positiv från start och jag höll tempot med en minuts marginal. När jag närmade mig ½ vEverest så låg jag precis på gränsen till rekordtiden för en ½ vEverest . För att inte riskera att hamna på delad förstaplats så var jag tvungen att höja effekten från 4,4w/k till 4,8-5,0w/kg."
"Pulsen började stiga och plötsligt låg den uppe på tröskel. Jag tog rekordet med 50 sekunders marginal - 3:29h, men varningsflaggorna började lysa då jag låg för högt i puls. Jag sänkte tempot för att återfå kontrollen på pulsen så jag inte översteg de planerade 150 hjärtslagen. När jag hade klarat av 75% så låg pulsen upp mot 160 och med över 2 timmar kvar av vEverest visste jag att det skulle gå vägen om inget oförutsett hände och att jag var på god väg mot en bronsmedalj. Jag höjde tempot när alla fina gäster kom in och förgyllde sändningen så jag passerade vEverest med god marginal – 6:58h och även sub7 var avklarat.

Med v10K i sikte och en puls som fortsatt var under kontroll så började jag kolla upp tiderna för rekordtider även på v10K. 7:45h för guldmedaljen och 8:04h för silver. Med lite snabb huvudräkning så insåg jag att silvermedaljen var i min hand om jag inte råkade ut för något haveri. Magen började bråka lite här omkring, jag började få lite uppstötningar så för att lugna ner magen drack jag vatten ett tag innan jag klev tillbaka på sportdrycken. Men eftersom det var mindre än en timme kvar och pulsen var kring 160 så kändes det som att jag hade tillräckligt med kolhydrater kvar i kroppen för att kunna ta det lite lugnare med intaget på slutet. När jag passerade v10K på 7:55h och kammade därmed hem silvermedaljen och det började strömma in gratulationer, då kom känslorna ikapp. Alla timmar i sadeln, alla svettdroppar, alla förberedelser landade på precis samma ställe – just där och just då."
Reflektion och eftertanke

"Det har varit en fantastisk start på #imovefordiabetes. Jag kunde inte be om en bättre. Prestationsmässigt satt allt precis där det skulle. Jag hoppas att fler vill jaga den här typen av rekord. Jag har åtminstone gjort vad jag har kunnat för att höja ribban lite grann. Jag vill även passa på att nämna Anders Järnmannen Olsson som utan tvekan gjorde den mest oväntade prestationen genom att bli världens snabbaste upp på VEverest på en Handbike. Anders handcyklade en everesting på 8 timmar och 29min! Det är så imponerande att jag inte finner ord. Simon Gustavsson skötte sändningen på ett briljant sätt och det var underhållande att se en sändning där man själv var en stor del av. Tack till alla inblandade, vi har dragit igång en stor rörelse, Tack till Beat Diabetes för stödet hela vägen."


Som sagt vi är mäkta imponerade och ser verkligen fram emot nästa utmaning. Vem det är som utför den och vad som händer kommer vi meddela snart, så håll utkik. Vill du vara med och stötta insamlingen till BEAT Diabetes, swischa ditt bidrag till: 123 318 60 20.