Silvermedaljören och Zwiftdrottningen Emma Belforth blir ny ambassadör

Göteborgscyklisten Emma Belforth kommer in som ny ambassadör för Umara. Emma har haft en enorm utveckling i sadeln de senaste åren med ett silver i XCO SM där hon pressade OS vinnaren Jenny Rissveds ända in i mål som största merit. Med ett år av inställda tävligar har Emma också snappat upp trenden med Zwift och det har gått riktigt bra. Hon blev uttagen till Zwift-VM och väl där körde hon till sig en stark 8:e plats! Vi ser verkligen fram emot att få jobba med Emma som dels presterar och inspirerar men även vis sitt jobb som tränare och testledare på Aktivitus också hjälpar andra att nå sin topp. Nedan berättar Emma mer om sin resa och hur hon hittade cyklingen.

Emma Belforth om sin idrottsbakgrund 

"Konditionsidrott har varit en naturlig del av mitt liv sedan jag lärde mig gå ungefär. Uppvuxen i Gällivare i Lappland så har jag en bakgrund som skidåkare, främst längd men även utför och på tvären. När det var dags för gymnasium låg ändå löpningen varmast om hjärtat och valet blev att satsa lite mer och flytta till varmare bredgrader (Umeå i Västerbotten) för Friidrott/ löpargymnasium.

Cykling började jag egentligen inte med förrän 2018, mer än att jag cyklat lite som alternativträning till löpningen under alla skadeperioder jag haft som långdistanslöpare. I skogen var jag dock helt nybörjare och kom absolut sist i sportklass på min första XCO tävling 2018. Men jag fastnade på något sätt för sporten och tyckte det var otrolig roligt att hela tiden utvecklas och lära mig nya skills. 2018 ställde jag också helt oplanerat upp i SM i XCO (i masterklass då) och kom 3:a!


"Det kommer för alltid vara mitt livs cykelupplevelse!"

Efter det väcktes en tanke om att på allvar byta ut löpningen mot cykling och inför kommande säsong drog jag ner löpningen med 50% och cyklade mer. Det gav bra resultat och ännu mera mersmak. Efter en bra säsong 2019 var jag taggad inför 2020 men blev ju tyvärr ett tävlingsfattigt år. Men också en framgångsrik säsong inomhus när E-sport slog igenom på allvar och blev en gren ”på riktigt”. Det lilla som blev av i utomhussäsongen gick mycket bra och störst slår nog ändå SM silvret i XCO-SM på hemmaplan. Inför 2021 hoppas jag kunna utvecklas ytterligare. Största fokus ligger fortfarande på XCO men kommer förhoppningsvis även få möjlighet att köra långlopp och cykelcross.

När jag inte tränar själv så jobbar jag med att träna andra. Jag är utbildad fystränare och testledare och kör fystester och coachning på Aktivitus Testklinik i Göteborg. Jag är även väldigt engagerad i min klubb, CK Master, och driver en ungdomssatsning där som syftar till att bygga hållbara cyklister från grunden.
Det ska bli grymt kul att få vara ambassadör för Umara och jag räknar med att Umaraprodukterna ska göra mig raketsnabb ute på banan;)


Kul att höra Emma och välkommen till Umarafamiljen!

Följ Emma på instagram.