Swedish Zwifters_Umara E-racing team

Mörkret och kylan har lagt sig över cykelsverige och i källare, garage och friggebodar körs det på som aldrig förr. Inomhussäsongen är i full gång och med den årets viktigaste tävlingsserie i e-cykling – Swecup på Zwift. Allt talar för att intresserekordet från förra året med ca 700 deltagare i varje lopp och 2500 personer som följde websändningarna kommer slås. Umara vill självklart vara med på festen och har tillsammans med team SZ (Swedish Zwifters) organiserat ett eget lag för cupen. Med prestation och tävlingsglädje som fokus. Vi tog oss en pratstund med teamets cyklande manager Jonas Bjärehed.


Vill du berätta lite om bakgrunden till team SZ_Umara och denna satsning på Swecup?

"Absolut! Team SZ är en virtuell klubb för cyklister som satsat på tävlingar i e-cykling på Zwift. Vi ställer upp i alla stora internationella tävlingsserier exempelvis Zwift racing league, lagtemposerien WTRL-TTT och andra lopp. Flera av våra åkare har exempelvis representerat Sverige i VM i e-cykling, som arrangeras av UCI i samarbete med Zwift. Swecup (som arrangeras av svenska cykelförbundet) är den största nationella tävlingsserien på Zwift och våra åkare vill såklart göra upp om vem som är bäst här på hemmaplan. Och samtidigt mäta sig mot andra svenska klubbar och cyklister som kanske just tagit steget inomhus för sin vinterträning! Under förra årets tävlingar var team SZ den klubb med överlägset störst representation i Swecup, vilket förstås är kul, men med så många åkare kan det också påverka sportsliga aspekter av tävlingen. Vi tyckte därför det skulle varar roligt att försöka sätta samman ett mindre e-racinglag för att tävla tillsammans i SweCup-serien under en annan flagg. Kanske skulle det kunna göra tävlingen roligare, både för oss som deltagare och för åskådarna? Och det skulle kanske uppmuntra andra lag och klubbar att göra på samma sätt, alltså att satsa mer som lag på e-cykling. Vi hoppas kort sagt att det ska kunna utveckla e-cyklingen i Sverige. En vision som glädjande nog delades av Umara."
Så, ni kommer tävla i Swecup som ett lag?

"Ja och nej. Swecup är en individuell tävling. Men precis som i cykling utomhus är det i e-cykling bra att ha lagkamrater omkring sig i klungan. Tävlingarna på Zwift har gått väldigt tydligen i denna riktning det senaste året, man tävlar ofta som lag och samlar poäng tillsammans över en serie av lopp. En annan trend är att banorna har blivit tuffare och att loppen ofta innehåller ”primes”, dvs segment med sprintpoäng. Allt detta innebär att tävlingarna blir mycket mer varierade och intensivare, det ges fler möjligheter att aktivt använda sig av strategi och att utnyttja olika åkares individuella styrkor. Sen tycker vi att det är så mycket roligare att tävla tillsammans också, i loppen är vi uppkopplade och kan prata med varandra och vi har också en coach som stöttar åkarna och följer vad som sker. På det sättet sporrar man varandra att verkligen ge allt. För SZ_Umara begränsade vi laget till 8 åkare för att inte ge en allt för stor fördel av laget. Vi hoppas istället att andra också går ihop i lag och utmanar oss."

Den sportsliga aspekten är alltså viktig för er?

"Ja, absolut. I SZ har vi två viktiga principer, den första är att vi ska ha roligt tillsammans. Den andra är att vi vill ha en ren sport. E-cykling behöver bevisa sig som en legitim sport. Det är självklart för oss att man kör schyst (exempelvis inte kör under sin förmåga, så kallad sandbagging), att man använder sin korrekta vikt i spelet (vilket i Zwiftsammanhang innebär att man videofilmar en invägning), man använder rättvisande utrustning (kalibrerad trainer och helst dubbla källor för wattmätning) samt att man kan verifiera sina prestationer om man ombeds göra det (exempelvis genom att videofilma när man kör en testbana eller genom att ha utumhus- eller labbdata att redovisa). I tävlingsvärlden på Zwift är detta redan självklarheter och det finns ett omfattande regelsystem kring det. Även på Swecup kommer en del av dessa regler gälla i år."

Två snabba till Samuel Brännlund – regerande Swecup mästare:

Dina förväntningar på Swecup?

Jag ska försöka komma in i Zwiftracingen efter en lång sommar och höst där jag inte kört nått inne, så siktar på att ha roligt och bli ordentligt trött.

Kan du ge några tips till andra som ska köra?

Sitt långt fram i klungan, ha koll på banan, ta U Intend 40-60min innan loppet och håll er bakom mig när vi cyklar över mållinjen ;)

Så, vad tror du om era chanser i tävlingen?

"Det kommer helt klart bli otroligt tuff konkurrens i år. Och man vet aldrig vilka cyklister som kommer stå på startlinjen på måndag. Det är en del av charmen. Men vi har starka åkare, både den regerande svenska mästaren (Samuel Brännlund) och den just nu högst rankade svensken på Zwift (Jon Werme) återfinns i uppställningen. Och därtill några fler namn som man kanske känner igen sedan tidigare från Umara-sammanhang. Kanske, kanske, kan vi också överraska med någon spännande gäståkare till något av loppen. Men det ska erkännas, det finns många starka motståndare därute. Jag vet exempelvis om minst två ytterligare lag på herrsidan som gått samman och som kommer göra allt de kan för att slåss om topplaceringarna. Räkna med att möjlksyranivåerna blir höga på måndagskvällarna."

Spännande! Hur gör man om man vill följa lagets framfart i Swecup, vill lära sig mer om Zwift-racing eller kanske själv ställa upp?

"Första racet (av åtta) går på måndag 29/11 och kommer sändas på webben - länkar kommer finnas på SCFs hemsida. Där finns också instruktioner och anmälningslänk för åkare som vill ställa upp. Vill man som klubb eller enskild lära sig mer om Zwift får man gärna höra av sig till oss så hjälper vi till så gott vi kan."
Vi önskar SZ_Umara E-racing Team stort lycka till på kommande tävlingar!