Viktor Lindqvist blir Umaraambassadör

En av Sveriges mest lovande MTB cyklister kommer under 2021 att samarbeta med Umara. Det är ingen mindre än, Viktor Lindqvist! Flerfaldig Svensk ungdomsmästare med en rad landslagsuppdrag bakom sig. 

- Så Viktor berätta lite om dig själv, din satsning och vinterns träning. 

Viktor Lindqvist 

Mitt namn är Viktor Lindqvist och jag är 18 år. Jag är uppvuxen och bor utanför Tranås, där jag i dagsläget går tredje året på Teknikprogrammet på gymnasiet. Jag tävlar i mountainbike och då är det XCO som är huvudfokus. Under min uppväxt har jag tävlat och tränat i en rad olika idrotter där cyklingen alltid legat mig närmast om hjärtat, men det var inte förens jag var 16 år som jag skiftade över fokuset ännu mer på cyklingen. Jag gillar dock fortfarande att variera min träning, så speciellt nu under första delen av vinterhalvåret och grundträningen tränar jag en hel del alternativt. Under mina år som ungdom och junior har jag bland annat vunnit 11 SM-guld, och årets minst sagt speciella säsong resulterade i en 3:e och 5:e plats på två juniorvärldscuper.

Jag drivs av att hela tiden utvecklas som cyklist och ta nya kliv inom alla områden som begränsar prestationsförmågan under ett mountainbikerace. Det är en komplex sport där det hela tiden finns områden man kan förbättras i. Du blir aldrig helt fullärd. Jag har höga krav på mig själv, både när jag tränar och tävlar för jag vet var mitt ändamål ligger och vad jag vill uppnå. Det är den drivkraften som gör att jag är villig att lägga ner allt jobb som krävs. Jag hoppas detta leder till att jag inom några år får möjligheten att tävla i ett professionellt team utomlands. Målsättningen är att bli en framgångsrik cyklist och prestera bra resultat på internationella tävlingar, världscuper och mästerskap.

Även om det svenska vintervädret i söder inte alltid är så glamoröst, så är grundträningsperioden ändå något jag alltid ser fram emot. Jag älskar att träna, och när jag presterat bra på en viktig tävling är jag ofta mer nöjd över all träning jag lagt ner inför tävlingen istället för själva prestationen i sig. Nu under grundträningen blir det en hel del distanspass på cykeln, men även mycket alternativ träning som jag skrev tidigare. Att till exempel köra löpintervaller i backe med stavar eller intervaller på rullskidor/skidor där man arbetar med hela kroppen, tycker jag är ett grymt sätt att belasta hjärtat på och på så sätt lyfta syreupptagningsförmågan. Styrketräning kör jag två gånger i veckan. Med jämna mellanrum brukar jag köra ett hårt block med punktbelastning på en viss förmåga, till exempel 6-7 VO2 max pass på en vecka. Detta ger bra effekt, men är riktigt tufft och det kräver sin återhämtningstid efteråt.

Under dessa perioder är nutritionen extra viktig. Jag brukar köra med sportdryck under i princip alla tuffa träningspass, dels för jag känner att jag kan träna hårdare, jag känner att det sliter mindre och jag känner att jag kan återhämta mig snabbare mellan passen. Inför vissa intervallpass kan jag spetsa till det lite extra och svepa ett glas Intend innan för att få ut några procent extra på intervallerna. Överlag handlar det annars om att få i sig en näringsrik och balanserad kost som tillgodoser kroppen med så bra bränsle som möjligt för att få bästa möjliga effekt av träningen.
Tack & välkommen Viktor. Kommer bli ett spännade, awesome 2021 tillsammans!