Dags för O-Ringen, årets orienteringsfest!

Efter två långa år utan världens största orienteringstävling är nu äntligen O-Ringen tillbaka! Den 24-30 juli är det dags för ca 15.000 orienterare från hela världen att samlas och tävla i Uppsala. Detta innebär att vi på Umara äntligen får vara med och sponsra denna awesome och anrika tävling som officiell leverantör av sportdryck till O-Ringen. 

Umaras sortiment kommer att finnas på plats i Alewalds tält under hela veckan. Under vissa tider kommer vi även ha personal på plats om du vill snacka energiplanering lite extra.

Energiplan för O-Ringen.

Nedan följer förslag på intag innan, under och efter de olika distanserna. Alla produkter nedan hittar du i vår webshop

Sprint 10-20min

2,5h före start - U Nitrate
45min före start - U Intend
20min före start - U Gel

Bikarbonat kan du även använda om du har vana att använda det, men experimentera inte på tävling.


Medel 25-45min

2,5h före start - U Nitrate
45min före start - U Intend
20min före start - U Gel

Medel innebär längre tävlingstid men den är inte så lång att du behöver fylla på med energi under loppet. Upp till 60min har man sett att det räcker med skölja munnen med sportdryck för att få en uppiggande effekt. Tar du sportdryck/gel innan start så har du den effekten ändå.


Långdistans 75-120min

Fokusera på att ha fyllda kolhydratnivåer i musklerna före start. Planera för när du startar och räkna bakåt för att hinna äta i god tid.

2,5h före start - U Nitrate
45min före start - U Intend
20min före start - U Gel

Nu kommer vi upp på de distanser när det blir viktigt att fylla på med kolhydrater även under loppet. Det kan kännas som att det inte behövs för 90min men så lång tid på hög intensitet kommer äta fort på dina glykogenförråd. När glykogenet sjunker under en viss nivå kommer kroppen skicka ut tydliga trötthetssignaler varvid du behöver sänka farten. Alternativt öka pulsen in på rött för att bibehålla samma fart. Något som påskyndar tröttheten (både i hjärna och muskler) och ju tröttare du blir, desto mer ökar risken att bomma.

Sikta på 60-90g kolhydrater per timme, enklast via gel som du kan bära med dig, förslagsvis varannan gel med koffein. Får du inte med dig så många gel så tänk att varje gel intagen är bättre än ingen.


Energiintag efter målgång/återhämtning

Är återhämtningstiden kort eller vill du bara återhämta dig så snabbt som möjligt så är rekommendationen:

Direkt efter målgång - 0,5-1 liter vatten, 60-70g kolhydrater och 20g protein.
En ordentlig balanserad måltid senast 3 timmar efter målgång.
Kontinuerlig tillförsel av energi under de kommande timmarna, försök upprätthålla 60-70gr kolhydrater i timmen och 20gr protein var 3-4 timme.

 

Stort lycka till önskar Team Umara!