Energitips för 9mil MTB till Mora

Sveriges största mtb-tävling mellan Sälen och Mora är nu knappt en vecka bort. Dags att göra dom sista förberedelserna och sätta en awesome energiplan. Loppet består av 94 snabba och krävande km med tävlingstider på 2.35h till ca 6h, vilket ställer stora krav på en bra energiplan, därför kommer här några råd om uppladdning och energiintag före och under loppet. 

Uppladdning

Att kroppen inte kan lagra oändligt med glykogen (kolhydrater) vet dom flesta vid detta laget. Det är anledningen till att vi behöver fylla på under loppet. Men genom att kolhydratladda inför loppet kan man optimera de förrådd kroppen kan lagra in för att stå på startlinjen maximalt förberedda. 

Det krävs ett intag på ca 8-12gr/kolhydrater per kilo kroppsvikt och dygn i ca 3 dygn. D.v.s, väger du 80kg bör du sikta på att få i dig ca 800gr kolhydrater/dag. Omräknat i energi blir detta i runda slängar ca 3200kcal från kolhydraterna. Vänd på pastapaketet, havregrynspaketet etc hemma i skafferiet, kolla hur mycket kolhydrater livsmedlet innehåller och räkna enkelt ut vad du bör få i dig.

Du behöver dock inte krångla till det. Se till att ha ett högt kolhydratintag under 3 dagar innan tävling eller tuffare träning. Alla typer av kolhydrater kommer till slut resultera i muskelglykogen så länge depåerna inte redan är sprängfyllda. Låt tycke och smak leda dig till dina kolhydratkällor här men undvik komplexa, fiberrika kolhydrater sista dagen då du inte vill ha tarmarna fyllda med material på startlinjen utan du vill ha det i dina muskeldepåer. Se inte kolhydratladdningen som en ursäkt för att äta skräpmat, men sikta på lätta kolhydrater sista dagen i alla fall.

Det är på startlinjen du ska vara så energifylld som möjligt. Här kommer den intressanta biten. För om du äter din sista måltid några timmar inför tävling så kommer du ha välfyllda glykogendepåer. Nivåerna sjunker dock för varje gång din muskel måste spännas varvid du vid startlinjen troligtvis inte är 100 % fylld.

Ett väldigt bra tips är att 15 minuter inför starten dricka en liten andel av den sportdryck/energikälla som du ska använda under loppet. Dessa kolhydrater kommer inte hinna lagras in som muskelglykogen, men en intressant faktor är att dina tarmar hamnar i standby-läge för att ta emot mer kolhydrater. Du slipper alltså vänta på att kroppen ska väcka upptagsmekanismerna, utan dessa är redo och klara för att ta in energi redan från startlinjen, sen är det upp till dig att välja hur du lägger upp din energitillförsel.

Innan start

Innan start rekommenderar vi också ett intag av koffein på 3-6mg/kg kroppsvikt. Det blir ca 210-420mg för en 70kg person. Våran U Intend innehåller 250mg koffein. Koffeinet har en prestationshöjande effekt och minskar den upplevda ansträngningen.

Under loppet

Det går inte att energikompensera under dessa lopp. Vad du behöver göra är att börja tillföra energi direkt efter start och sedan regelbundet genom hela loppet. Att inta energin i små doser och ofta (säg var 15-20 minut om möjligt) minskar risken för magproblem då du inte behöver äta stora mängder på stationerna för att klara energiintaget.

Sen gäller det att utgå från just dina ambitioner. De styr hur din energiplan kommer att se ut. Men grundregeln är den samma för de allra flesta, sikta på att få i dig ca 90-120g kolhydrater i timmen. Använd sportnutrition så som sportdryck, gel och bars då dessa oftast är optimerade för att kolhydratintag och att hålla magen lugn.

Om du utgår från att målet är 90g kolhydrater i timmen, kan du räkna på vad du behöver inta för att komma upp i detta. Tex. dricker du 55g sportdryck i timmen och tar en U Gel 1:0,8 Cola/koffein (30g) och en halv U Bar (10g) kommer du upp i ca 90g/h. Detta måste också vägas mot dina mål, vilken tid du satsar på, hur hög intensiteten är, hur många flaskor du kan ha med dig och om du har egen langning eller stannar du på stationerna.

Tänk på att sköta ditt vätskeintag och inte bara tänka kolhydrater. Vatten är väldigt viktigt, och väljer du av någon anledning att avstå från gel/bars eller sportdryck med salter och mineraler anpassade utefter dina svettförluster, så se till att i alla fall få dig någon form av vätskeersättning eller salttablett under loppet.

Desto snabbare du cyklar desto mer bör du förlita dig på sportdryck och gels samt pusha energiintaget så högt du kan upp mot 100-120g/h, detta gäller framförallt dom som kör under 3 timmar. 

Sammanfattning


- Tänk på att tillföra ordentligt med kolhydrater 2-3 dagar innan start, ca 10g/kg/kroppsvikt och dag.

- 3-6mg koffein per kg/kroppsvikt innan start

- Satsa på att få dig ca 90-120g kolhydrater per timme under loppet i form av sportdryck, gels eller bars.

- Till sist slappna av, lita på dina förberedelser och ha kul!