Formkoll med långloppsåkaren Stian Hoelgaard

Årets viktigaste långlopp står för dörren. Därför passade vi på att ta en pratstund med en av favoriterna inför de 9 milen, norrmannen som kör för Team Curira Stian Hoelgaard.


- Du har åkt väldigt starkt i år, nöjd med säsongen så långt?

"Ja, jeg er godt fornøyd med sesongen så langt. Det har egentlig gått litt over forventning med tre pallplasser. I januar var jeg i veldig bra form. Dessverre er ikke formen helt den samme nå, men det er fortsatt drøyt to uker til Vasloppet, så håper å kunne være tilbake i toppslag da!"

- Hur ser träningsförberedelserna ut nu inför Vasaloppet?

"De siste 6-7 dagene før vasaloppet pleier jeg å ta det ganske rolig og trene forholdsvis lite. For meg fungerer det godt med mye overskudd når jeg skal gå lange skirenn. Bruker å ha en langtur på ca 3 timer, en hardøkt i staking og ellers noen rolige skiturer og litt skitesting. Normalt har jeg 2 eller 3 hviledager siste 7 dagene før."

"Uka før der igjen prøver jeg å trene forholdsvis mye og bra. Målet er å være sliten når det er en uke igjen. Men samtidig ikke for sliten. Det er en vanskelig balansegang. Tror mange kanskje trener seg for mye ned."

- Har du några specifika träningspass du kör sista veckan innan start? 

"Siste treningsuke (7-14 dager før Vasaloppet) bruker jeg å ha 2-3 hardøkter og 2-3 langturer på 4-5 timer + noen kortere/roligere turer også. Total treningstid er kanskje snaut 25 timer/uka. En økt jeg alltid bruker å kjøre er 10x1min i flatt terreng med stor fart. Det er en bra økt for å booste formen litt."

- Vilket är ditt drömföre för Vasaloppet?

"Hvis formen er god tror jeg ikke føret spiller så stor rolle egentlig. Men hvis jeg må velge, så er vel tunge og løse forhold noe som kan passe meg bra. Lengst mulig konkurransetid liker jeg!"

- Tre snabba tips för motionären som vill få en fin tur hela vägen till Mora?

"Få inn mest mulig/nok trening i forkant. Viktig med noen turer med litt lengde på."

"Tørre å ta det rolig siste 6-7 dagene og få overskudd."

"Legg en kostholdsplan for løpet. Har en ambisjoner er ernæring før og underveis ekstremt viktig når det blir så langt. 90g karbohydrater i timen er en grei regel. Det er ikke så lett å få til om en ikke er forberedt på hvor mye det er. Husk også å trene på ernæring før selve løpet! Prøv ut gels/sportsdrikk og barer underveis på trening i forkant, og da gjerne på harde økter!"

- Tack så mycket för dessa tips Stian och stort lycka till den 6 mars!