Hösten är här! Dags att fylla på med Vitamin D

Hösten är nu här och med den så minimeras vår förmåga att själva producera D-Vitamin via huden från solens strålar. Inte bara för att vi har mer kläder på oss och exponerar mindre hudmängd men även för att solstrålarnas vinkel är såpass ogynnsam att egen d-vitamintillverkning via huden är i princip obefintlig. Därför är det viktigt att tänka på intaget under vinterhalvåret. 

D-vitamin är en essentiell, d.v.s livsnödvändig vitamin. Den kan ses som en strömbrytare på gennivå där den vid behov aktiverar och/eller bromsar olika geners funktion. D-vitamin är speciellt viktigt för en optimal muskelfunktion och bra bentäthet, båda viktiga faktorer för idrottare. Det har även skrivits mängder med artiklar om just D-vitaminbrist som är kopplat till många hälsofaktorer. Så som nedsatt immunförsvar, diabetes typ 1, högt blodtryck, demens och depression.

Det är alltså en vitamin som vi inte bara behöver för vår överlevnad, utan även för att må bra och fungera på topp i vardagen och därigenom även när vi vill prestera på topp.

Bilden här intill är tagen från en Review och som du ser så är vår egen tillverkning av D-vitamin i princip obefintlig under vintern.

Även om vi är ute mitt på dagen i oktober så är vår förmåga att dra nytta av solen ordentligt nedsatt. Vi kan jämföra vår exponering med den du ser i grafen för Bergen. Bergen ligger på 60e breddgraden och Stockholm på 59e.

Redan i höjd med Stockholm så har vi alltså ingen egen tillverkning av D-vitamin under perioden Oktober - Mars, dvs 6 månader. April och September är inga vidare bra månader de heller, även om vi kan börja nyttja solens strålar lite grann, så länge vi befinner oss utomhus och blottar hud.

U Vitamin D3 ger i styrka 2500IE per tablett (+25%) och en burk innehåller 190 tabletter som räcker i 6 månader, dvs hela vår vinter. Enkelt paketerat för din skull och hjälper dig hålla koll på att du får i dig en om dagen.

Vitamin D kan hjälpa dig att bibehålla en bra allmän hälsa. Att supplementera med 2000-2500 IE varje dag från oktober till och med mars är en billig försäkring för att öka chanserna att få ut max av din träning och bibehålla den viktiga konituteten i träningen.

Kör hårt i mörkret ;)