Icebug Xperience West coast trail energiplan

En av årets vackraste löpupplevelse närmar sig med stormsteg och det är dags att börja tänka på de sista förberedelserna för att ta sig igenom Icebug Xperience West Coast Trail, 2-4 september. Träning, vila, material och energi ska finjusteras. West Coast Trail är lika mycket naturupplevelse som lopp men trots det är det ett tufft lopp och 75km på vacker men krävande Bohuslänsk terräng över 3 dagar. Det kräver mycket energi för att kunna njuta maximalt både under tiden och efter målgång. En bra uppladdning och energiplan kan göra enorm skillnad för hur denna upplevelse utvecklar sig. Därför går vi i denna artikel igenom vad som är bra att tänka på för denna utmaning. 


Inför start
Tänk på att försöka få i dig lite extra kolhydrater 2-3 dagar inför. Dra ner lite på protein och fiberinnehållet samtidigt som du försöker få i dig lite extra med kolhydrater. Detta gör att du står på start med fyllda förråd samtidigt som magen håller sig lugn och du inte känner dig allt för tunga inför start.

Energitips för startgrupp: Run ca 3 timmar
För dig som siktar på att löpa på under dessa 3 dagar och verkligen försöka prestera på max blir energiintaget av yttersta vikt. Börja ditt intag direkt från start och försök inta energi i små doser men ofta. Detta minskar risken för magproblem ordentligt. Sen gäller det att utgå från just dina ambitioner vilket styr hur din energiplan behöver se ut. Grundregeln är samma för de flesta, sikta på att få i dig 60-90g kolhydrater i timmen. Använd främst sportdryck, gel och bars då dessa är optimerade med kolhydrater och salter så du får i dig det du behöver utan att magen bråkar. Så kan du spara pizzan och godiset till efter målgång.

Om du springer med ett vätskesystem eller ryggsäck kan du enkelt blanda sportdryck i den för att få all din energi från den, 90g x 3h blir 270g kolhydrater totalt. Det motsvarar 9 skopor U Sport. Vill du istället dricka vatten och förlita dig på gel ser du istället till att få i dig ca 3 gel per timme. Eller så kombinerar du dessa båda strategier tillsammans med banans energistationer där Umara sportdryck serveras.

Ett sista tips är att 15 minuter inför starten dricka en liten andel av den sportdryck/energikälla som du ska använda under loppet. Dessa kolhydrater kommer inte hinna lagras in som muskelglykogen men din mage och dina tarmar hamnar i standby-läge för att ta emot just dessa kolhydrater. Att också inta 1 U Intend koffeinshot 45min innan start gör att du kommer vara extra taggad inför start. Koffein ger en uppiggande effekt och dämpar kroppens trötthetssignaler under några timmars tid.

Energitips för startgrupp: Run/Walk & Walk 4-6 timmar
Om din målsättning istället är att ta det lite lugnare, gå och springa om vartannat och njuta av den fantastiska utsikten behöver du verkligen tänka på energiplaner då? Det enkla svaret blir nej det behövs inte. Men genom att följa en energiplan och lägg vikt vid energiintaget kommer du vara piggare både under och efter varje etapp vilket gör att hela upplevelsen blir roligare och du kan njuta ännu mer längs vägen. Men du behöver inte krångla till det.

Tänk på att äta och dricka innan du börjar känna av hunger och törst. Att fylla på energi bör man börja med redan från start och fortsätta med under regelbundna intervaller. Man ger sin mage en bättre resa genom att äta och drick lite men ofta istället för att vräka i sig vid få tillfällen. Som det nämns ovan så klarar magen i regel av sportspecifika nutritionsprodukter bättre vid aktivitet så använd dom i störst utsträckning. Dock är det så att håller man lägre intensitet så finns det mer blod som kan användas för matsmältningen och du kan passa på att ta någon godisbit eller bulle längs vägen om du tröttnar på gels och sportdryck.

Ett enkelt tips är att försöka dricka eller äta något 2-3 gånger i timmen, gör du detta kommer du orka hela vägen och ha grymt kul under tiden.

Vill du maximera återhämtningen både mellan loppen och efter kolla in vår artikel Strategier för awesome återhämtning.

Stort lycka till önskar Umara och vi ses på tävlingen! David och Manne kommer nämligen vara på plats som löpande energistationer och försäljning av produkter innan start och vid Race Village.