Inför Gravel VM och Gibson Garvel med Richard Larsén

Nu är vi inne på slutet av vad som får anses vara tävlingssäsongen för oss cyklister. Dom flesta har redan kört sin sista tävling och några av oss har bara ett eller ett par race/event kvar innan det blir dags att ladda om inför grundträning och nästa års säsong.

För min del så har jag ett av de absolut största och tuffaste målen kvar. Gravel VM i Italien den 9/10. Där väntar 194km på grusvägar mot de absolut bästa. Den sista tiden nu inför handlar mest om att hålla liv i formen och göra lagom mycket rent träningsmässigt. Eftersom jag haft en intensiv tävlingsperiod sedan mitten på sommaren så vet jag att formen och den fysiska kapaciteten finns där. Nu skall jag bara se till att försöka hitta den sista procenten som en riktigt formtoppning ger.

Denna veckan så kommer jag på ett övergripande plan dra ner på träningsbelastningen men se till att verkligen ta i på de intervaller jag väl kör. Det handlar om att ha 3 pass där jag verkligen ser till att ta i så mycket jag kan. Både på kortare intervaller 30-60sek men även stressad tröskel på 15-30min. Jag låter känslan för dagen styra hur långt och mycket jag pushar mig. Viktigt att man inte pushar sig så hårt att man kommer ner till Italien och känner sig sliten mentalt. Det krävs mycket planerande inför och resan ner kommer slita så det är viktigt att känna att man ligger på plus.
Dock kommer jag att använda Gibson Gravel på lördag som ett sista genrep inför VM. Då vill jag få till ett LÅNGT och HÅRT pass. Målet är att komma dit relativt utvilad och verkligen laddad för att kunna spänna bågen. Det ligger perfekt i tid och efter det så kommer det finnas gott om tid att komma ikapp med återhämtningen trotts resa ner till Italien och allt runt omkring ett mästerskap.

Räknar med att vara på plats nere i Vicenza sent måndagskväll nästa vecka. Detta ger mig tid att landa, reka banan och se till att allt fungerar som det skall inför söndagen. Där nere så kommer mycket av träningen tas dag för dag beroende på ur kroppen svarar. Men vill få till ett riktigt långt pass på onsdagen. Då är tanken att reka hela banan och verkligen få koll på alla svårigheter och vad för däck man skall satsa på. Just nu kört jag 40mm däck med väldigt lite mönster. Men valet står mot att köra smalare däck med minimalt mönster om det ser ut att kunna gå. Men detta beror helt och hållet på underlaget.

Övrig uppladdning ser annars ut precis som vanligt. Gör en ordentlig uppladdning med kolhydrater dagarna innan och under VM kommer jag få lagning och då siktar jag som alltid på att få i mig minst 500ml vätska och 100g kolhydrater/h. Man skall inte ändra på det som fungerar bara för att man skall köra ett större eller längre/hårdare race än vad man är van vid.

Hoppas vi ses på lördag!