Simons SUB 2:39 Challenge

Eliud Kipchoge lyckades 2019 ta sig under den magiska gränsen 2 timmar på ett maraton. En fantastisk prestation där han och hans team tog till alla tänkbara hjälpmedel för att lyckas. Träning, val av bana, pacing, skoval och energiplan optimerades ut i fingerspetsarna.

Nu ska Simon göra samma sak med den lilla skillnaden att han inte är världens bästa löpare, jobbar fulltid, är småbarnsfar och har en hyfsat dålig grundträningsperiod bakom sig. Så istället för Sub 2h blir Simons mål att ta sig under hans egna magiska gräns Sub 2:39. Detta ska han lösa genom att optimera träning, nutrition, utrustning, bana och pacing precis som Eliud gjorde. Den 9 juni är vårt startdatum och du kommer kunna följa Simons lopp live.


Nu låter vi Simon själv berätta hur denna lite galna idé föddes.

"Att jag kan ha en gnutta hybris är välkänt. Ibland lyckas jag helt enligt planen och ibland lär jag mig minst sagt massvis och kommer ner på jorden en snabb vända innan nästa försök. Genom åren har jag testat på allt från bodybuilding till att ha cyklat genom hela Sverige med och utan energi. Senast jag sprang en snabb mara var november 2018 när jag sprang på 2:47:23 på en slinga utanför kontoret. Inför det maratonet låg veckovolymen kring 6-7mil i veckan. Då föddes tanken att 2:40 vore coolt! Men man kapar inte 8 min hur som helst på ett maraton. Efter lite diskussion med ett gäng löparvänner som gjort det och mer därtill var kontentan att de flesta hade en volym väl över 10mil/vecka. Ofta runt 12-14mil i veckan. Absolut inte avskräckande men jag gillade alla andra äventyr som knackade på dörren. Långa cykeläventyr och diverse triathlontävlingar, ultralopp eller varför inte ett 22mil långt skidlopp i Jokkmokk på uppstuds. Spretigt är kul och att känna sig odödlig och kunna utföra allt framför sig är en fin känsla.

I år blev jag pappa för första gången vilket är fantastiskt kul, dock har det haft sina utmaningar på träningsfronten. Sömnbrist och pappaledighet har gjort det svårt att få in kontinuitet i träningen. Därför blev mitt fokus ganska fort att bara njuta av träningen och köra det som funkar. Prestationsmål får vänta tills nästa år...men så blev det ett köp av ett par snabba löparskor och effekten jag märkte av dessa på min löpning var så stor att prestationslågan började brinna igen! Jag tror det finns sub 2:39 på maran utan att ha grunden med 10-14mil i veckan, det kommer kräva att träningen flyter väldigt bra dessa kommande veckor och att jag har dagen både fysiskt och mentalt. Men jag fullkomligt älskar att jobba mot mål som dessa, så nu kör vi!"
  

Givetvis växer denna utmaning och i Umaraanda kommer detta livesändas, hypas likt ett världsrekordförsök och vi bjuder in alla som vill att springa med och heja på Simon. Vi kommer kontrollmäta slingan här i Göteborg (ej bestämd plats ännu) samt använda starka löpare som agerar harar, springandes i mäktig V-formation. Frågan är: Hinner Simon i form för sub 2:39 på 8 veckor med hjälp av den tekniska utvecklingen som skett på skosidan? Följ oss på sociala medier för att hänga med på resan.

I samband med detta kommer vi också köra en virtuell tävling i samarbete med Raceone. Dels kommer du kunna springa med Simon virtuellt den 9 juni. Men från maj till augusti kan du också delta i Umara 10k Challenge, spring ett 10km lopp i månaden på en bana som passar dig så kan vi tillsammans putsa våra personbästan hela sommaren! Anmäler du dig till minst ett av loppen får du också tillgång till exklusiva träningspass av Prestera Mera. Spring intervaller medan Simon & Tommy coachar dig till prestationsförbättringar i hörlurarna.  

Läs mer om dessa träningspass och tävlingar samt hur du anmäler dig här.