Tävlingsredo med Jonatan Fridolfsson

Vi fortsätter att stämma av vårformen med våra ambassadörer och kollar hur dom ställer om i träningen för att göra kroppen redo för tävling. En av Sveriges bästa elitlöpare Jonatan Fridolfsson är näst på tur.

Hur har grundträningen gått?
"Träningen har i stort flutit på väldigt bra under grundträningsperioden, om än ett par bakslag i form av influensa och Covid i december och januari. Sen körde jag en kortare tävlingssäsong inomhus som avslutades med en 5e plats på SM 3000m. Nu är jag tillbaka på en ganska tung grundträning i några veckor till innan jag ska börja toppa formen för våren och försommarens mål att springa snabbt på 10 km. Under den här grundträningssäsongen så har jag vridit upp volymen tröskelträning ytterligare ett snäpp och har legat på ca 50 km i tröskelfart eller snabbare per vecka fördelat på 5 pass, och ytterligare distanspass utöver det förståss. Stor andel tröskelträning har varit ett vinnande koncept för mig som kombinerar elitsatsning med heltidsarbete och min grundform är bättre nu än någonsin tidigare."

Hur förändras din träning nu när det närmar sig tävlingssäsong?
"När det blir dags att förbereda för tävling på distanser kring 5-10 km så behöver jag egentligen inte jobba så mycket på att få upp farten utan det handlar istället om att vänja kroppen vid att arbeta på riktigt hög intensitet över längre tid. De hårda kvalitetspassen blir fokuserade på att hålla tävlingsfart under längre intervaller med längre vila och att kunna springa snabbt trots att jag är trött. Jag drar ner lite på tröskel- och totalvolymen och kör gärna lite kortare tröskelintervaller istället för långa sammanhängande trösklar för att kunna hålla högre fart utan att det sliter mer."

Har du nått tips på ett specifikt träningspass du brukar köra under denna period för att vänja kroppen vid tävling och få fart på formen?
"Ett riktigt bra formtoppningspass att köra ett par veckor innan tävling på 10 km är 3km + 2x2km + 3x1km med 4, 3 och 2 minuters vila. Börja i planerad tävlingsfart och försök att öka lite grann, framförallt på 1 km intervallerna. För mig kanske det skulle innebära att börja på 2.55/km och sluta på 2.45/km. Det är ett riktigt tufft pass och görs med fördel på löparbana med sällskap."


Tack Jonatan, kör hårt nu!