Tävlingsredo med Mikaela Holmberg

Regerande Svenska Mästaren i långdistanstriathlon Mikaela Holmberg är näst på tur i vår serie, Tävlingsredo. 

Hej Mikaela!

Hur har grundträningen gått?

"Jag har haft en riktigt bra träningsvinter; kontinuerliga veckor med progressivt ökande volym. Det har inneburit ett par hårda pass i veckan men generellt har belastningen varit väl inom vad jag klarar av. Målet har varit att bygga en stark motor och jobba upp en bra grundstyrka/grundfart i alla grenar."

Hur förändras din träning nu när det närmar sig tävlingssäsong?

"Träningen går från generell till mer specifik. Eftersom jag tävlar på långa distanser är den generella delen inriktad på högre intensitet medan den specifika träningen fokuserar på volym och tävlingsbelastning. Under vintern har jag kört ett längre Vo2-block. Det dröjer ytterligare ett tag innan jag börjar med full-blown ironmanträning, och just nu kör jag många tröskelpass."

Har du något tips på ett specifikt träningspass du brukar köra under denna period för att vänja kroppen vid tävling och få fart på formen?

"Ett typiskt pass för mig just nu är 5x8 min strax under mjölksyratröskeln, med 1 min vila. När det närmar sig tävlingssäsong och jag vill preppa för fulldistans gillar jag att lägga in längre set av race pace i slutet av ett långpass. För cykel kan det innebära ett pass på 5 h, med 5x30 min runt tänkt ironmanintensitet timme 3-5. Avslut med ett symboliskt löp efter. Om jag kan jobba igenom det passet kontrollerat och med bra känsla är jag good to go."

Tack för tips Mikaela och stort lycka till med säsongen!