Tävlingsredo med Rasmus Sveningsson

Efter en helt fantastisk fjolårssäsong med vinster och pallplatser i stora Ironmantävlingar var Rasmus Svenningsson supertaggad på att få in mycket volym i träningen under vintern. Tyvärr vad olyckan framme när Rasmus var på träningsläger och ett nyckelbensbrott blev resultatet. Men med lite ändrade planer och ett starkt pannben har Rasmus fokuserat om och är nu igång med träningen igen på hemmaplan i Stockholm. Långa trainerpass avverkas tillsammans med rehab för att snabbat vara tillbaka på tävlingsbanan. Vi tog och kollade läget med Rasmus. 

Hej Rasmus!

Hur har grundträningen gått?

"Bortsett från en allvarlig cykelolycka som gjort det omöjligt att sim- och löpträna så har grundträningen på cykeln gått väldigt bra. Allt fokus har legat på att lägga en mycket stark aerob bas genom framförallt hög volym och mycket lågkadens-arbete. Jag har jobbat inom hela det aeroba spektrumet, från ”base endurance”, FatMax, sweetspot till tröskel, för att skapa en god kompetens inom en rad olika intensitetszoner. Dock har jag helt och hållet undvikit VO2max- samt anaerob träning p.g.a. dess negativa inverkan på det aeroba systemet."

Hur förändras din träning nu när det närmar sig tävlingssäsong?

"Egentligen inte särskilt mycket, Ironman handlar i princip enbart om att ha ett så högt uppreglerat aerobt system som möjligt, vilket är precis vad jag också försöker åstadkomma med min grundträning. Däremot så försöker jag lägga in mer och mer race-specifika pass nu när säsongen närmar sig, t.e.x. brickpass och olika typer av simuleringar. Detta är inte bara väldigt bra och effektiv träning, det är något jag även tycker är otroligt roligt!"

Har du något tips på ett specifikt träningspass du brukar köra under denna period för att vänja kroppen vid tävling och få fart på formen?

"Brickpass av alla dess slag! Cykel till löpning är ett brickpass som många känner till men man ska absolut inte försumma simning till cykel-brickpasset som ett väldigt nyttigt brickpass också. Testa även att simulera en cykelsträcka som går 10 % hårdare än planerat race-snitt under de första 40minuterna, ofta är det så det brukar se ut under loppen och då är det en stor fördel att ha vant kroppen vid detta scenario innan."


Tack Rasmus, stort lycka till med träningen och rehaben så hoppas vi att vi får följa dig på tävlingsbanan snart igen!