Tävlingsredo med Richard Larsén

En idrottare som redan hunnit tävla en del i år är vår egen Richard Larsén. Han befinner sig just nu nere med landslaget i Frankrike och tävlar. Men innan han åkte tog vi och kollade formen och bad om lite träningstips. 

Hej Richard!

Hur har grundträningen gått?
"Den har gått kanon. Lyckats att hålla mig frisk och motiverad. Även hunnit med ett par utlandsläger vilket inte gått på ett par år. Känns lyxigt och skönt att fått komma ifrån rutinerna hemma ett tag. Detta har i sig boostat motivationen."

Hur förändras din träning nu när det närmar sig tävlingssäsong?
"Drar helt klart ner på timmarna. Lägger in mer tävlings specifika pass. Typ vissa sträckor på tid och kortare intervaller med maximal insatts. Även lagt in mindre tävlingar på Mallorca i träningspass för att få till både timmar och ett par riktigt hårda timmar med race. Allt för att skapa hårdhet och bli redo för säsongen som drar igång på riktigt nu i april."

Har du något tips på ett specifikt träningspass du brukar köra under denna period för att vänja kroppen vid tävling och få fart på formen?
"Ett pass jag alltid kör sista månaden innan säsongstart är 20/40 intervaller. 20sek på nästan max, 40sek rull och upprepa 6-10ggr per set. Börja på 6st och öka därifrån allt eftersom du blir mer van. Kör 3-4set. Även detta ökas på allt eftersom. På sånna här pass är kvalitén helt avgörande så kör inte mer än att du orkar hålla bra nivå på effekten."

Tack så mycket Richard och lycka till med säsongen!