Tips med Matthias Wengelin inför 94km MTB-lopp till Mora

Det är dags för Sveriges största mtb-lopp 94km i fäders spår till Mora. Matthias Wengelin vet vad som krävs för att vinna detta racet. Vid bad honom därför att dela med sig av sina bästa tips.

Hur laddar du upp dagarna innan start?
Dagarna innan loppet så brukar jag se till att ha några lugna roliga pass på hojen inplanerade. Är jag på plats i Sälen brukar jag försöka åka några av deras utförsleder och låta kroppen ladda inför racet. Energimässigt så försöker jag äta så ”vanligt” som jag kan, inga överdrivet stora portioner eller nått som kroppen inte är van vid utan ser till att äta det jag vet är bra. Skarvar på med lite extra kolhydrater och sen brukar jag dricka någon flaska med ”U loader” antingen till maten eller ute på de sista passen innan tävlingsdagen.


Hur ska man lägga upp taktiken för att sig snabbast till Mora?
Då banan är väldigt lättåkt så blir taktiken väldigt viktig, oavsett om du kör om vinst eller siktar på att sätta nytt PR. Till att börja med så ska man ha lite respekt för startbacken och vägen fram till första kontrollen. Det går inte att köra livet ur sig i backen och sen inte orka hålla farten när det flackar ut på toppen och missa de snabbare klungorna.
Se till att ha testat backen innan det är dags för start, perfekt uppvärmning att kika på den innan det är dags. Våga gå på ganska hårt upp när starten har gått, men tänk på att det ska hålla hela vägen upp över toppen på backen. Lyckas man med det på ett bra sätt så är chansen större att hitta en snabb klunga där man sen kan lägga sig sist i lä och få hjälp förhoppningsvis genom hela loppet.

Några andra partier som är bra att ha koll på är backarna innan och i Oxberg, får man släppa där kan det bli svårt att komma tillbaka till sin klunga då farten brukar vara jämn och ganska hög de sista 30km mot mål.

Sista delen som kan vara bra, speciellt i år, att ha koll på är målgången. I år är den flyttad och planerar man att slå några i kompisgänget eller klungan man åkt med så kan det vara en stor fördel att veta hur målgången ser ut för att få lite fördel när det blir dags för spurt.
Den eviga materialfrågan, vad är viktigt att tänka på med sin mtb sista veckan?
Materialet diskuteras alltid inför mtblopp, oavsett om du är elit eller motionär. Ska man köra sin vanliga cykel eller en special-hoj endast för att det är ”grusvägsrally”. Det vanligaste felet många gör är att köra för hårt lufttryck i däcken. Det resulterar i att cykeln blir mycket mer nervös i alla kurvor man ska ta sig igenom efter banan, den blir också onödigt stötig. Jag kör själv med samma tryck som om det vore vilken tävling som helst, då vet jag att däcken kommer greppa fint i rullgruset.

När det gäller däckval så är det möjligt att köra så lättrullat mönster som möjligt, oavsett väder. Efter alla år har det visat sig att banan är väldigt tålig för regn och det är inga partier som mycket halare och kräver mer grepp än när det är torrt. Vill man vara på säkra sidan går det att ta ett mönster med lite mer dobbar i fram och sen ett mer lättrullat i bak. Då jag kör med Pirelli-däck så kommer jag köra deras variant som heter ”Scorpion XC RC” i antingen 2,2” eller 2,4” båda fram och bak.

En annan grej när det gäller materialet så kan det vara idé att byta framklingan till en större, speciellt om man kör med en 32t eller 34t. Får man på en 36t eller 38t utan att det tar i ramen så kan de vara skönt att ha på många delar av banan där det är lättrullat. Tänk dock på att testa så att nya drevet funkar med resten av drivlinan, är kedja och kassette slitna så kommer det börja kugga så se till att prova det här i tid innan det är dags för tävlingen, minst 1-2 veckor innan. Sista tipset när det kommer till materialet är att köra med två flaskställ ifall det går att få på cykeln man ska tävla med. Det är svårt att få till bra langning på Vasan om man inte har några stycken som kan hjälpa till, så då kan det vara skönt att ha en flaska till på hojen så slipper det bli någon kris och att man går tom på energi.

Hur ser din energiplan för loppet ut?
När det är 1h kvar till start börjar jag dricka på en 500ml flaska med 3st skopor U sport i, den försöker jag ha druckit upp innan starten går.

20-30min innan start tar jag en U intend shot.

Jag kommer köra två 500ml flaskor på cykeln:
Flaska 1 - 4st skopor U Sport (2st neutral & 2st apelsin/fläder)
Flaska 2 - 4st skopor U Sport (2st neutral & 2st apelsin/fläder) + 1st skopa U Intend sour cola.

I fickorna kommer jag ha med mig 4st U Gel med skruvkork, tar en varannan mil. Sen kommer jag ha med mig 2st U Bar salty caramel.

I flaskorna jag får langat till mig under loppet kommer det vara ungefär samma blandning som i startflaskorna.

Tack Matthias och stort lycka till!