Umaras awesome energiskola

Att vi på Umara gillar att nörda ner oss i nutrition, träning och prestationsforskning är väl ingen direkt nyhet vid det här laget? Förutom att vi tycker att det är väldigt roligt så gör det också att vi blir bättre på att förmedla denna kunskap vidare till er idrottare. Att förstå hur och varför man kan/bör jobba med energi och kosttillskott för att förbättra sin prestation är viktigt steg för alla idrottare i jakten på snabbare tider och bättre placeringar.

På grund av just detta så har vi nedan satt ihop några av våra bästa artiklar för att du ska kunna förstå grunderna kring energiintag och hur man planerar, samt jobbar med energiplanering.

1. Varför ska jag fylla på med kolhydrater när jag tränar?

Du har säkert hört någon van konditionsidrottare säga saker som att "ingen energi behövs under 4 timmar", "riktiga idrottare kör bara på vatten, kolhydrater behövs inte", "du måste träna kroppen att använda fettdepåerna". Devisen "det funkar för mig" tillsammans med erfarenhet inom idrotten kan väga tungt när man får tips och råd. Men vad säger forskningen egentligen?


Varför ska jag fylla på med kolhydrater när jag tränar?


Läs hela artikeln här.

2. Push the limit, träna på energiintag

Precis som att man optimerar träningen med hårdare intervaller, mer anaerob träning och tävlingsfart inför tävlingssäsongen så kan man "träna magen" att tåla högre energiintag. Varför behöver man träna på energiintag?

Specificitetsprincipen är ett vanligt begrepp inom träningslära vilket betyder "du blir bra på det du tränar". Detsamma gäller för vårt upptag av energi. Kroppen blir bra på det vi utsätter den för. 


Läs hela artikeln här.

3. Skapa en effektiv energiplan

En välplanerad energiplan eller inte kan många gånger innebära skillnaden mellan att slå nytt personbästa, ta en pallplacering eller att vägga totalt. Det kan kännas komplicerat att planera intaget, speciellt när det börjar pratas om mängd vätska, gram kolhydrater och intensitetszoner. Men det är egentligen inte så komplicerat som du kanske tror. I denna artikel förklarar vi i detalj hur du skapar din egna energiplan för att alltid komma optimalt förberedd till dina tävlingar. 


Läs hela artikeln här.

Tillskott för optimal prestation vid uthållighetsidrott

Det kan ibland kännas som en djungel med alla olika tillskott som finns på marknaden. Därför har vi här en guide över de tillskott som det har forskats mest på och som har starkast evidens för en prestationshöjande effekt. Dessa tillskott är Nitrat/Rödbetsjuice, Koffein, Bikarbonat och Beta-Alanin som alla har vetenskapligt bevisade prestationshöjande effekter vid konditionsidrott. Alla dessa tillskott tas inför fysisk aktivitet för optimal prestation.


Läs hela artikeln här