Elovs tips inför 90km Ultralöpning mellan Sälen och Mora

Nästa lördag är det dags för Ultravasan mellan Sälen och Mora. En som vet vad som krävs för att prestera på detta lopp är Elov Olsson. Vi bad Elov att dela med sig av hur hans förberedelser ser ut samt energiplan och taktik.

"Inför mina stora mål trappar jag oftast ner träningen 2-3veckor inför loppet. Detta för att komma mer utvilad till utmaningen och förhoppningsvis i bästa tänkbara toppform. Jag kör fortfarande intevaller och relativt långa pass. Men ju närmare loppet, desto färre antal intervaller och kortare pass blir det. De tre sista dagarna inför loppet brukar jag tänka på att få i mig mer kolhydrater än vanligt. Pasta- och risrätter är vanligt förekommande. Däremellan brukar jag toppa upp med U loader, för att underlätta att toppa upp kolhydratsdepåerna. Sista dagen tar jag bort salladen från måltiderna, för att lättare tömma tarmarna innan loppet. Frukosten brukar intas 3h innan start och sedan börjar jag med sportdryck (ca. 60g kolhydrat) en timme innan."

Energiplan
"När jag springer lopp som Ultravasan90, så brukar jag satsa på att få i mig ca 100g kolhydrater i timmen. Intaget sker oftast mellan var 25-30min. Av de bästa resultaten jag åstadkommit har jag landat mellan 79-102g. I dessa fall har energin bestått av sportdryck och gels, vilket fungerar bäst för min mage. Det kan dock vara väldigt individuellt hur mycket man klarar av och är något som kan tränas upp. Mitt tips är att varva sportdryck/gels, men viktigast är att försöka hitta ett energiintag som passar just din mage. Det är bättre att magen är lugn, så du kan få i dig energi hela loppet. Istället för att du pressar i dig för att uppnå en viss mängd, blir illamående och eventuellt måste pausa energiintaget."

Utrustning
"Att springa Ultravasan kräver inte den mest avancerade utrustningen enligt mig. Valet av skor kanske är det som är viktigast då det är en lång väg att färdas. Eftersom större delen av banan består av lättlöpt terräng, så är inte de mest grovmönstrade trailskorna ett måste. Det beror lite på vädret. Vid en torr bana, skulle en ren asfaltsko göra jobbet. Är det däremot en hel del regn inför kan det vara skönt med det där extra greppet som en trailsko erbjuder. I mitt fall lutar det åt ett mellanting genom Hokas Rincon 3 Wide. En sko som har lite mönster, bra respons och bra utrymme för tårna."

Taktik
"För egen del är 92km ett lopp där jag ändå tänker att man kan hålla ett ganska högt tempo. Det gäller att avväga känslan. Oavsett så håller man igång länge, vilket ökar risken att diverse dippar uppstår. När detta händer brukar jag fokusera på att fortsätta få i mig energi. Min erfarenhet är att om jag gör det, så ökar chanserna att jag skall få tillbaka krafterna och kunna springa på igen. När det blir tungt under dessa långa lopp kan det vara bra med en mental strategi. Delmål är ett bra sett att bryta ner de långa distanserna, vilket lätt kan göras med de klassiska Vasaloppsstationerna. Ju tyngre mental dipp, desto fler och kortare delmål är något jag använder. Stort lycka till i spåret och säg hej om ni ser mig! :D"