Energiplan till Alliansloppet med Emma Ribom

Redan i helgen börjar Trollhättan Action Week och nästa helg är det dags för Alliansloppet, 48km på rullskidor där världseliten möts för att göra upp. Umara är sportdrycksleverantör till loppet. Vi tänkte därför att det vore på sin plats att stämma av med en som vet vad som krävs för att vinna, Emma Ribom.

Hej Emma! Du som kört och vunnit Alliansloppet, vilka krav ställer det på en åkare?
"Alliansloppet är ett längre lopp, nästan 50 km. Banan är relativt platt med en längre stigning ut från start och vid varvning ut på varv 2 respektive 3. 50 km innebär en relativt lång tävlingstid vilket gör det viktigt att klara av hårt jobb över tid, uthållighet som det så fint ofta benämns. Eftersom terrängen är relativt platt så handlar det även om att bemästra stakning på ett vägvinnande sätt. Så sammanfattningsvis så kommer man långt i Alliansloppet, med en god uthållighet och en bra träff i stakningen."

Hur laddar du inför ett lopp som detta?
"Under sommaren tränar vi mycket, så inför Alliansloppet så blir många träningstimmar dagarna innan start. Däremot försöker jag ladda med lite extra kolhydrater dagen innan för att starta med fyllda glykogen förråd och för att försöka säkerställa energi under alla 50 km. U loader är min favorit för att vara säker på att jag får i mig det jag behöver dagen innan. Då kan jag utöver det näst intill äta lika stora måltider som jag vanligtvis gör. Sen gillar jag såklart att ha en tydlig plan över hur jag vill genomföra tävlingen. Så jag kollar alltid banan en sista gång dagen innan och skriver ofta ner några nycklar i genomförandet som jag tror blir viktiga för att göra en så bra tävling som möjligt."

Bra teknik och taktiktips för att sätta en bra tid?
"Variera längden på stavtagen, våga korta ner stakningen när det går lite uppför och använd längre stavtag när det går lite lättare. Passa även på att använda benen vid möjlighet för att avlasta överkroppen lite grann. 3 varv är det som gäller på Alliansloppet, så mitt bästa taktik tips är att försök sikta på så jämna varvtider som möjligt. Det vill säga, spara lite på krutet i början för att orka hålla uppe tempot även sista varvet."

Hur ser din energiplan för loppet ut?
"Jag siktar att få i mig 90-100 g/h kolhydrater under tävlingens gång. Jag ser till att ha det blandat i ett drickabälte som jag bär med mig under tävlingen. Har även med mig gels med lite extra koffein om jag känner att jag skulle behöva en extra energi kick."

Tack Emma och stort lycka till på Alliansloppet!