Hur laddar Wengelin inför 90km MTB?

Den 12 augusti går Sverige största moutainbikefest av stapeln. Cykelvasan mellan Sälen och Mora är ett stort mål för både motionär och elit. En som vet vad som krävs för att vinna detta lopp är Umara Athlete Matthias Wengelin. Vi bad honom att dela med sig av sina bästa tips och hur han lägger upp sista veckan inför.

Hej Matthias! Hur ser sista veckan inför cykelvasan ut?

"Hej! Sista veckan är det mest fokus på att hålla kropp och huvud pigga/fokuserade på vad som ska göras under tävlingen. Rätt så lätt träning förutom ett pass tidigt i veckan där jag försöker få in lite sprätt. Inget superhårt utan några ”över/under”-intervaller så kroppen håller sig allert. Äter på som vanligt fram till tävlingen, under de sista tre dagarna fram till tävling skarvar jag på med U Loader för att vara säker på att depåerna är fyllda till tävlingen. Under träningspassen fram till tävlingen brukar jag köra med sportdryck, allt för att hjälpa kroppen att vara så fräsch som möjligt. När det kommer till hojen ser jag till att ha testat eventuella ändring någon vecka innan så det inte blir sistaminuten-ändringar och jag vet att allt funkar. Ser också till att ha nya fräscha däck på inför loppet."

Vad är viktigast för motionären att tänka på inför och under loppet?

"Gör inga stora avvikelser från vanliga upplägget och se till att ha testat allt material och även upplägg med energin innan ni står på startlinjen. Får ofta se att många pumpar däcken stenhårt och fyller fickorna till bredden med gels och annat utan att ha provat något innan. Med stenhårda däck beter sig hojen annorlunda och kommer driva ännu mer i lösgrus-kurvorna på banan. Sen att trycka i sig massa gel och annat som man inte provat innan kan leda till magras under loppet. Så se till att ha testat allt innan ni ställer er på startlinjen. Under loppet så är det viktigt att hitta en bra klunga att hänga på då banan är så lättkörd. Se till att ha blicken framåt så ni har koll på vad som händer och hinner med att bromsa/väja ifall det blir något strul. Glöm inte av att fylla på med energi, det är lätt att missa dom enkla sakerna när det är fullt med andra åkare runtomkring en som tar fokus."

Hur ser din energiplan ut under loppet? 

"Jag kommer köra med 4st U gel i fickorna där planen är att ta en varannan mil. Kommer också ha med en U bar blåbär då det är skönt att bryta av intaget av sportdryck/gel med något att tugga på och då är den lätt att få i sig. När det gäller langningen och flaskorna så ser det lite olika ut beroende på hur många jag har som kan hjälpa mig med det. Kommer köra 2st flaskor på hojen, blir det längre avstånd mellan någon langning ser jag till att ha en stor och en liten flaska, annars är det två små som gäller. Blandningen i flaskorna kommer också se lite olika ut beroende på hur långt det blir mellan stationerna, men från start blir den en flaska med 2st skopor U sport (en neutral och en smaksatt) och i andra flaskan 3st skopor U sport (en neutral och två smaksatta) + 1 skopa intend cola. Langnings-flaskorna kommer mixas på likande sätt, några med och några utan Intend."

Tack Matthias och stort lycka till mellan Sälen och Mora!


Vill du har fler tips? Kolla in vår artikel Energiplan och tips när du ska cykla mountainbike mellan Sälen och Mora.

https://umarasports.com/nyheter/2019/energiplan-och-tips-nar-du-ska-cykla-mountainbike-mellan-salen-och-mora