150g i timmen för att vinna Mörksuggejakten - Wengelins energiplan!

Matthias Wengelin har radat upp segrar i årets långloppscup, men hur laddar och fyller han på med energi för att orka detta? Vi frågade.

Inför Mörksuggejakten
2 dagar före race: Lugnt pass eller vila. Blir det en sväng på cykeln blandar jag en flaska med två skopor loader och dricker upp under passet. Längd på passet brukar landa någonstans mellan 1-2h. Sen ser jag till att få i mig en till flaska med två skopor U Loader under dagen, oftast i samband med lunchen eller middagen. Så oavsett om jag cyklar eller inte blir det två flaskor.

Dagen före race
Ett pass på cykeln med lite inslag av fart. Jag brukar försöka få till en jämn 6 min-intervall runt mitt FTP (Måste vara 600w vid det här laget Wengan?) men får jag inte till det så ser jag till att få upp pulsen några gånger och är nöjd med det. När det gäller uppladdningen så ser den ut som dagen före, två flaskor med två skopor U Loader. Jag brukar ta dem till lunch och middag, under cyklingen så har jag en flaska blandad med två skopor sportdryck. Längden på det här passet brukar vara 1-1,5h.

Tävlingsdag (Före start)
Lite beroende på hur sent vi startar på dagen så brukar jag ha en flaska med två skopor U Loader att dricka ur fram tills det är runt 1h kvar till start. Under den tiden har jag också fått i mig två Nitrat-shots med ca 2-2,5h kvar till start. Med 1h kvar till start så har jag en flaska med en skopa Intend och två skopor U Sport som jag dricker ur, ser alltid till att som minst ha druckit halva den flaskan innan det är dags för start. När det är 30 min kvar till start så tar jag en U Intend shot. (Så ca 350-500 mg koffein innan start).
Under tävling
Kör med två 500ml flaskor på hojen under långloppen. En blandad med tre skopor U Sport (en smak och två neutral) och en med fyra skopor U Sport (två smak och två neutral).
I fickorna brukar jag ha med fyra gels, tre utan koffein och en med koffein. Den med koffein spar jag till senare delen av tävlingarna om jag skulle känna att den behövs. Beroende på hur tävlingen ser ut så har jag antingen en gel i timmen eller en gel varje halvtimme. När jag kör med två flaskor på hojen brukar jag oftast klara mig med en eller två langningar beroende på hur lång tävlingen är och i dom flaskorna är det tre skopor U sport.

Mörksuggan tog 2h22min under tävlingen fick jag i mig nästan 3st 500ml flaskor (1st med 4st skopor och 2st med 3st skopor U sport), utöver drick fick jag också i mig 2st gel (en mango och en persika).

Det innebär att Wengan får i sig ca 150g kolhydrater i timmen!! (Don't try this at home, om du inte tränat magen ordentligt innan!) Fortsätt kötta på Wengan och lycka till på kommande race! #UMARAATHLETE #fueledbyumara