Elovs tips inför Ultravasan!

För många ultralöpare blir kommande vecka en viktig och jobbig en, det är dags för Ultravasan! Oavsett om du ska springa 30, 45 eller 90km så kan det vara bra med lite tips från en erfaren ultralöpare. Vi frågade därför Elov Olsson om hans bästa tips. Elov ska sjävla springa 45km klassen i år. Nedan går Elov igenom energiintag, koffein och mentala strategier. 

Elovs tips inför Ultravasan

När det gäller energistrategi för lopp mellan 45 och 90km som i Ultravasan, så har jag några riktlinjer att gå efter. Dessa har kommit att finjusteras genom åren och beror också på vilket lopp jag skall köra. Då loppet är så pass "kort" som 45km brukar jag sikta på ett något högre energiintag. Detta för att intensiteten är högre och kolhydratsanvändningen i kroppen då blir högre, samt att magen inte behöver hålla lika lång tid. Här brukar jag satsa på ett intag runt 100-110g kolhydrater i timmen, där jag försöker hålla intaget var 20-30min. Vid 90km är intensiteten något lägre och magen behöver klara av intaget under en ganska så lång tid. Då intensiteten är lägre kommer kroppen delvis kunna använda mer av det egna fettet som bränsle. Här har jag kommit till att dra ner på kolhydratsintaget något, till förmån att minska risken för magstrul. Intaget brukar här ligga mellan 75-95g kolhydrater i timmen beroende på hur bra energinivån i kroppen är och hur magen fungerar under loppet. Detta kan vara väldigt individuellt hur pass mycket man klarar av och bör testas under träning eller flera lopp för att hitta sitt opti energiintag.

Utöver energi i form av kolhydrater har jag kommit att använda Intendshots, där det framförallt har varit gynnande under längre lopp. Då kaffe intas till frukost, brukar jag ha några koffeingels tidigt i loppet och sedan inta intendshots ungefär var tredje timme, vilket kan hjälpa dig hålla skärpan hela vägen.
Då jag har ett prestationsfokus i dessa lopp, så tar jag mig inte tiden att byta några skor. Ju snabbare det går desto mindre tror jag att man tjänar på ett sådant. Det kan däremot vara värt det under UV90 om du vet att det inte är några topplaceringar vi talar om. Då skulle jag överväga att starta i ett par sköna trailskor med god dämpning, för att sedan byta till ett par snabbare asfaltsskor. Gärna med lite mönster i sulan så det inte blir för halkigt. Här spelar ju vädret också in, så vid riktigt regnigt och blöt skulle jag nog behålla trailskorna på.

Mina mentala strategier har kommit att utvecklats genom åren och de börjar redan innan du kommer till startlinjen. Jag visualiserar gärna loppet under träning. Både olika delar av loppet, men framförallt målgången. Den sistnämnda kan ge en stor drivkraft att ta sig hela vägen då kilometrarna i benen börjar ge sig tillkänna. Strategier under loppet har kommit att vara olika beroende på den dag jag har. Vid tyngre dagar i löparspåret är delmål det jag använder mest. Dessa kan vara så korta som de behövs. Ibland räcker det att fokusera på nästa station och ibland kan det behövas att varje kilometer räknas eller ännu kortare. I mål ska vi, sålänge det inte är risk för hälsan. De bra dagarna har jag kommit att tänka annorlunda vad gäller min mentala strategi. Här har delmål kommit att bli oväsentliga och jag fokuserar bara på målet och kroppen istället. Hjärnspökena här kan istället vara kring om det inte går lite för snabbt i förhållande till distansen och jag jobbar med att intala mig själv att benen kommer bära mig hela vägen. Här behöver man såklart känna sin kropp väl och går det lite för snabbt tidigt kan det komma att bli strategi nummer ett som får ta över.

Elov och Umara önskar alla som ska springa stort lycka till på Ultravasan!