Energiplan inför Nordenskiöldsloppet

Den 23 mars 2024 äger den sjunde upplagan av Nordenskiöldsloppet i modern tid rum. Detta 22 mil långa lopp, som följer en historisk bansträckning från 1884, tar deltagarna genom en orörd vildmark norr om polcirkeln. Umara är återigen officiell energisponsor, och längs med banan kommer vår sportdryck, gels och energibars att erbjudas.

Med lite drygt en månad kvar till loppet börjar det bli dags att tänka på energipalanen, speciellt inför ett så långt och speciellt lopp. Nedan följer därför våra bästa energitips för ett lyckat lopp uppe i norr.
Skidåkare kör Nordenskiöldsloppet
Umaras Energitips
Nordenskiöldsloppet, världens längsta skidlopp, kräver ett välplanerat energiintag. Även om distansen är omfattande, ändras inte de grundläggande näringsbehoven. För prestationer som varar mellan 2 och 24 timmar bör fokus ligga på ett högt intag av kolhydrater. När tiden närmar sig 24 timmar och däröver, bör även det totala energiintaget prioriteras för att undvika för stora kaloriunderskott.

Förutom skidträning är det klokt att öva på sitt energiintag. Kroppen blir effektivare på det den tränas för, inklusive näringsupptag. Vi rekommenderar ett intag på cirka 60-90 gram kolhydrater och 0,5 liter vätska per timme.

Kolhydrater kan intas via sportdryck, gels och bars. Börja tidigt med intaget under loppet och fortsätt sedan varje 15-20 minut. Om målet är 90 gram kolhydrater i timmen, motsvarar detta exempelvis tre gels eller tre skopor sportdryck per timme. Detta kan uppnås genom att använda de 17 utplacerade stationerna i kombination med egna gels och ett vätskebälte med sportdryck. Sportdrycken på stationerna ger 15g kolhydrater per mugg, medan gels och bars ger 20-30g kolhydrater per styck.

Det är viktigt att testa din energiplan i god tid innan start. Om din mage är helt ovan vid energiintag under aktivitet så börja lågt med kanske 30g/timme och öka succesivt under träningspassen fram till tävlingsstart. Även mage/tarm är väldigt träningsbara och blir snabbt bättre på att ta upp energin vi stoppar i oss vilket minskar risken för eventuella magproblem.

Vill du lära dig mer om hur du planerar ditt energiintag? Läs Umaras energiskola

Koffein?
Koffein ger dig en kick och motverkar trötthet, därför rekommenderar vi att man även intar detta under loppet. Vi rekommenderar dock att vänta med intaget (om inte målet inte är att vinna loppet). Koffein sänker den upplevda ansträngningen, vilket kan leda till att man pressar sig för hårt och använder upp sina krafter för tidigt i loppet. Vänta istället tills du är ungefär en tredjedel in i loppet innan du börjar med koffeinet. En U Intend-shot, som innehåller 250mg koffein, kan med fördel intas under småtimmarna på natten när tröttheten för sig påmind. Du kan sedan ta en koffeingel varannan timme för att hålla koffeinnivåerna på en jämn och effektiv nivå.

Med dessa råd kommer de 22 milen inte nödvändigtvis att kännas lättare, men din upplevelse kan bli snabbare och mer njutbar.

Team UMARA önskar dig stort lycka till.
skidåkare i vacker natur