Umara plastbantar - Burk blir Påse

Som du kanske märkt så är det allt färre produkter hos oss som är i burk. U Sport, U Recover och U Loader kommer nu istället i påsar och detta är ett steg framåt i vårt miljöarbete. Pulvret i en påse håller samma kvalitet som i en burk, men till betydligt lägre klimatkostnad. Låt oss visa lite siffror.

Besparing i vikt/volym

Beräknat på årsvolymen av sålda produkter av U Sport, U Recover och U Loader samt vikten på en burk med lock jämfört med en påse så är den årliga besparingen i ren plast redan där 6,5 ton. Och i takt med ökad tillväxt så växer såklart även besparingen, men där är vi just nu.

Enligt Naturvårdsverket så kostar varje ton plast 2,5 ton koldioxidekvivalenter. Så i vårt fall är den rena besparingen för plasten i sig 15 ton koldioxidekvivalenter (baserat på att enbart 15% av energin vid tillverkning av tomburkarna i Nederländerna, kommer från förnybara källor, 85% från icke förnybara).

“Cirka 2,5 ton koldioxidekvivalenter per ton plast uppstår i genomsnitt vid tillverkning, eller 1 ton koldioxidekvivalenter per ton plast om förnybar energi används, och 2,7 koldioxidekvivalenter per ton plast vid förbränning.”


Det är också så att man inte får tillverka förpackningar för livsmedel av återvunnen plast, detta eftersom det inte finns någon kontroll av plasten på våra återvinningsstationer och det är inget slutet system likt Returpack/pantsystemet för drycker. Någon kan ha slängt in en tom dunk som det varit spolarvätska, bensin, lacknafta etc i och spår av detta är inget vi vill ha i tillverkningen av den förpackning som vi sedan klämmer barnmaten, dricker vår yoghurt eller äter vår Risifrutti eller för den delen skopar vårt sportdryckspulver ur.

Besparing i transport

Det får plats ungefär 20% fler produkter per pall vid leveranser in till oss vilket då betyder 20% färre pallar och förutsatt att åkerierna har bra fyllnadsgrad på sina lastbilar, till sist även 20% färre transporter och lägre klimatpåverkan.

Utöver det så är det betydligt lättare för oss att få bra fyllnadsgrad på de paket vi skickar ut till dig som kund. En påse går att vika och anpassa i storlek medan burken har sin runda form, inte den mest optimala formen för att maxa volymen i fyrkantiga lådor. Så med påsar kan vi packa betydligt effektivare och skicka mindre mängd luft per paket.

Summering

Summerat så är det både klimatsmartare och även på sikt, mer ekonomiskt för oss att gå över till plastpåsar. Baksidan är att det är lite lättare att få punkteringsskador under transport och hantering. Och vid resor med flyg så är risken större att påsen öppnar sig och pulver läcker ut vid tryckförändringar. Men för dessa specifika tillfällen har vi U Refill som man kan hälla över pulvret till, eller för den delen hälla över till en tomburk som du sparat i skafferiet ;)