Salter och mineraler för optimal prestation

Oavsett om du springer marathon, cyklar vätternrundan eller tränar för en Ironman så svettas alla mer eller mindre. Kroppen svettas för att kyla ner sig från den värme som den fysisk aktiviteten skapar. Men i och med detta förlorar du också salter/elektrolyter/mineraler genom svetten. Dessa bidrar med att hjälpa till att bibehålla normal muskelfunktion och ser till att kroppen kan ta upp vätska och bibehålla vätskebalansen. 

Väldigt många studier har givetvis undersökt elektrolytbalansen hos atleter och det finns egentligen ingen stark konsensus om tillskott av elektrolyter vid träning över längre tid behövs. Vad forskningen är enig om är att det inte finns någon nackdel med saltersättning, och det finns inga rapporterade fall där folk blivit dåliga eller fått problem av saltersättning under träning. Om något så är det positivt, i alla fall under längre träningspass där svetten lackar.

Vi skulle vilja summera det som att vanligt kranvatten duger bra som huvudsaklig vätskeersättning under och efter fysisk aktivitet som pågår upp till en timme här i Sverige. Men extra tillskott av elektrolyter och/eller sportdryck kan vara positivt under längre prestationer för att upprätthålla elektrolytbalansen i kroppen. Dessa mineraler har många arbetsområden där t.ex. natrium kan vara positivt att tillsätta lite extra av för att minimera vätskeförlusten i urin under t.ex. ett maraton. 

Ett exempel är en Spansk studie från 2016 där man testade sportdryck med och utan salt för triathleter över längre distanser. Resultat var en solklar vinst för den grupp som fick extra saltkapslar utöver vanlig sportdryck/vatten och gel. En förklaring till detta skulle kunna vara att många sportdrycker på marknaden tyvärr innehåller alldeles för lite salt/mineraler. Detta var något vi verkligen tog till oss när vi utvecklade Umaras sportdryck, U Sport.

Salter & mineraler i Umaras produkter

Umaras sportdrycker och gels innehåller en hög dos salter/elektrolyter och i normala fall räcker det med att endast dricka dessa för att kompensera förlusten av salter/elektrolyter via svetten. Men är det väldigt varmt ute, du tävlar/tränar enbart på vatten och gels/bars eller vet med dig att du förlorar mycket salter/elektrolyter vid fysisk aktivitet då kan de finnas en anledning att använda dig av extra salt. Tex Umaras salttabletter U Salty.

Varje tablett innehåller 250mg natrium (10mmol motsvarande 2,5dl svett) vilket ökar upp salthalten i din sportdryck om du är en högsvettare. Mineralhalterna är beräknade för att täcka mineralhalterna i den mängd svett du svettas ut. Detta minimerar också risken för hyponatremi vilket kan uppstå om du dricker för mycket vätska utan att tillföra salt, du dränerar då kroppen på den mängd natrium som finns då natrium försvinner via svett samtidigt som du späder ut vätskemängden i kroppen.

Tabletterna löser/krossar du antingen upp i vatten/sportdryck eller sväljer som de är. Valet är ditt då de är neutrala/salta i smaken och kan blandas ut med det mesta. Ett tips är att mortla tabletten innan du blandar i den i sportdrycken så löses den bättre.

U Hydrate - elektrolyttabletter i brusformat motsvarar 2st U Salty och finns i två fräscha smaker. Varje U Hydrate tablett blandas med 500ml vatten och kompenserar salterna i 500ml svett.

Sen har vi också U Bar Salty Caramel Peanut en energibar med högre saltinnehåll. Saltmängden i baren motsvarar den salthalt du förlorar via 3,5dl svett.