Umara Athlete - Emma Ribom

Emma Ribom är en av våra största skidtalanger och har nu mer en självklar plats i det Svenska längdlandslaget. Nedan delar hon med sig av de krav som ställs på en elitskidåkare och hur hon jobbar med idrottsnutrition. 


Vilka nutritionella och energimässiga krav ställer din idrott på dig?

Min idrott ställer stora krav på nutrition och energiintag. Det är ofta många timmars träning under en dag, vilket kräver stor noggrannhet i såväl timing som mängd energi. För mig är det en utmaning att upprätthålla energibalans för att skapa möjlighet för såväl återhämtning som optimal effekt av den träning och tävling jag genomför på kort och på lång sikt.

Beskriv hur du jobbar med nutritionen/tillskott under en tävlingsdag

Under en tuff tävlingsperiod när jag åker många tävlingar på kort tid börjar uppladdningen kvällen innan. Jag brukar förstärka kvällsmaten med att under kvällen dricka U-loader. Väl på tävlingsdagen, tar jag U-nitrat på morgonen. Jag blandar U-sport i vätskebältet och börjar inta det i samband med att jag spänner på mig skidorna för skidtest ungefär 1 timme och 15 minuter innan start. I samband med det äter jag även en U-bar för lite extra energi. 40-30 min innan start är det dags för U-intend, som verkligen säger mig att det är dags att tagga till för start. Om jag åker en längre tävling, det vill säga när tävlingstiden passerar 45-60min så intar jag även U-sport under tävlingen ungefär var 5 km. Efter målgång blandar jag U-recover och dricker direkt jag kommit upp på benen igen. Återhämtningen är viktig för att vara redo för nästa race som ofta kan vara redan dagen efter under en tävlingshelg.


Vilka grenspecifika tips på energilösningar kan du dela med dig av?

När träningsbelastningen är hög märker jag stor skillnad på träningspass där jag tillför energi i form av sportdryck och träningspass där jag inte tillför energi. Mitt fokus och genomförande blir markant bättre när jag dricker sportdryck. Detta är såklart väldigt individuellt så jag tror det är viktigt att hitta sin väg framåt, men ett tips från mig är att våga testa sportdryck på träningspass och reflektera över skillnaden i fokus och genomförande sista minutrarna. Ett annat tips är U-loader som jag tycker är ett bra komplement som uppladdning under tuffa tävlinglingshelger. Jag har ofta svårt att äta efter tävlingar pågrund av illamående. Då tycker jag det är lättare att dricka och med hjälp av U-loader kan jag då återskapa glykogen inför kommande race.


I vilka tävlings/tränings situationer är det som svårast att lyckas med
energiplanen?

En sprinttävling tycker jag är mest utmanande när det kommer till energiplan. En sprint innefattar många timmar på tävlingsplatsen samtidigt som jag ska jobba högintensivt i cirka 3-4 minuter med relativt lång tid emellan. Första start kan vara klockan 9 på morgonen följt av kvartsfinal, semifinal och final som kan avgöras vid 13 senare under dagen och det är då jag vill vara som bäst och åka som snabbast. För min del under en sådan dag går det åt mycket U-sport, som jag dricker kontinuerligt från då jag börjar värma upp tills att jag har åkt sista heatet.
Samtidigt kompletterar jag med U-recover, bars, gels och U-intend under dagens gång. Även fast jag har tydliga rutiner kring energiintag under en sprinttävling så är det trots det utmanande att få i mig tillräckligt med energi samt vätska.


Vilka produkter använder du mest?

Den produkt som jag utan tvekan använder mest är sportdrycken, U-sport. Den finns i mitt vätskebälte eller i vattenflaskan allt som oftast 2 gånger per dag, 6 dagar i veckan. Med andra ord blir det ett antal liter U-sport under en träningsvecka. För mig är det viktigt att tillföra energi även under träningspassen för att upprätthålla energibalans och få full effekt av den träning jag genomför. Även U-intend är en favoritprodukt, framförallt under tävlingssäsong. Det dricker jag inför varje tävling och det har verkligen blivit ett signum som säger att det snart är dags för start. U-hydrate använder jag flitigt under sommarhalvåret när värmen är som påtagligast, då brukar jag blanda U-sport och U-hydrate i
vätskebältet för att fylla på med framförallt extra natrium. Bars använder jag också, framförallt under träningspass som är längre än 3 timmar, för att fylla på med lite extra energi samt att få något gott att tugga på :)


Följ Emma på instagram: @emmaribom