På grund av Covid-19 har vi stängt vår fysiska butik. Men du kan fortfarande handla via webbshoppen som vanligt och numera även få paketet hela vägen hem till dörren - Läs mer här

U Kreatin

Kreatin är ett tillskott som länge används bland explosiva och styrkebaserade idrottare. Så varför har vi i Umara med våran inriktning mot konditionsidrott valt att utveckla och sälja vårat eget Kreatin?


Svaret är ganska enkelt - Kreatin fungerar grymt bra!

Forskarna är överens att intag av kreatin ger en prestationsförbättring på 4-8% oavsett kön, ålder och tidigare träningsnivå vid styrketräning. Och forskningen är solklar på att styrketräning har en självklar del i en seriös, målmedveten konditionsidrottares träningsprogram. Ökad styrka är skadeförebyggande och gör det lättare att svara på ryck eller spurta oavsett om de är löpning, cykling eller skidåkning det handlar om. Vi rekommenderar att använda kreatin framförallt under uppbyggnadssäsongen då de flesta lägger mest fokus på styrketräningen. Att orka lite tyngre vikt eller två extra reps kan göra stor skillnad över 2-6 månaders grundträning och är en smart investering för ökad prestation när tävlingarna börjar.


Vad är det då med Kreatin som ökar den styrkemässiga och explosiva förmågan?

 

Anledningen till att supplementering med kreatin ger prestationshöjande effekt vid anaeroba kortvariga arbeten är framförallt då det hjälper oss att återskapa vårt mest explosiva kortvariga bränsle ATP. Kreatin binder till sig fosfat och skapar kreatinfosfat vilket är “klumpar” av fosfat som flyter runt i cellen. Effekten av att ha ett extra lager fosfat nära till hands i cellerna gör att vi återskapar vårt explosiva bränsle snabbt och kan köra ett par repetitioner till, eller sprinta de sista 20 meterna på bandet eller i backen när låren svider.Användning

 

Rekommenderad uppladdningsdos är 0,3g/kg kroppsvikt och dag under 5 dagar, vilket motsvarar 25g/dag för en 80kg person. Rådet är att sprida ut intaget under dagen där vi föreslår 5x5g/dag under 5 dagar och därefter 5g/dag som underhållsdos för att ladda upp fort, och bibehålla nivåerna.

Du kan även skippa laddningsdosen. Du kommer förr eller senare få samma effekt med 5g/dag utan uppladdning, men det tar lite längre tid och därför rekommenderar vi en uppladdning #tidseffektivitet.