Energitips av Anton Gole

Att triathleter, cyklister och skidåkare tränar många timmar är något som är välkänt. Men att motocrossåkare lägger 15-25h i veckan på stenhård konditionsträning för att orka 30min heat med maxpuls är inte lika välkänt. En av våra ambassadörer som gör just detta är Anton Gole, en av Sveriges och världens bästa åkare. Vi frågade Anton vilka energimässiga krav hans satsning innebär.


Vilka nutritionella och energimässiga krav ställer din idrott på dig? 

Min idrott ställer väldigt höga nutritionella och energimässiga krav då det är en extremt tuff idrott både fysiskt och psykiskt. Det gäller att både kroppen och huvudet är i toppform så att man klarar att vara fokuserad hela vägen från start till mål.


Beskriv hur du jobbar med nutritionen/tillskott under en tävlingsdag.
Just nu håller jag på att buffra upp mina beta-alanin depåer samt att några dagar innan race kör jag lite sportdryck in i mellan samt några/någon laddning med U Hydrate. Sen ca 1 timme innan varje gång jag är ute på banan kör jag en flaska sportdryck, en nitrate shot och en laddning med U intend. Jag gör inga intag under själva racet då motocross är lite som en sprint, varje race är 30 min + 2varv. Sen efter varje heat kör jag U Hydrate samt en dos U Recover för återhämtning. 


Vilka grenspecifika tips på energilösningar kan du dela med dig av?
Svårt att ge några specifika tips men jag har testat mig fram en del nu det senaste och tycker helt klart att beskrivningen ovan är det ultimata intaget för en motocrossförare i alla fall under en tävlingsdag. Att vara noga med U Sport samt U Recover tycker jag är viktigt då vätskeförlusten under ett heat är enorm och återhämtningen till andra heatet är sjukt viktigt då det ligger ca 1-2 timmar efter målgång på första heatet.


I vilka tävlings/tränings situationer är det som svårast att lyckas med energiplanen?
Tror nästan inte jag har någon specifik situation som det är som svårast att lyckas med energiplanen. Skulle kanske vara när man tränar/tävlar på ställen där det är sjukt varmt.


Vilka produkter använder du mest?
De produkter jag använder mest är helt klart U Sport, U Hydrate och U Bar, i alla fall när det kommer till träning. Kör jag riktigt tuffa pass är U Intend också en bra kompis. Sen lägger jag till de här specialprodukterna som U Bicarbonate och U Beta-Alanine när det är dags för race.


Stort lycka till med grundträningen Anton!

Följ Anton på instagram: @antongole297