Umara officiell leverantör till Göteborgsvarvet

Umara kan nu stolt titulera sig som officiell Sportdrycksleverantör till Göteborgsvarvet .

Vi kommer leverera sportdryck och energitips till världens största halvmaraton. Det ska bli väldigt kul att få vara delaktiga i denna löparfest och träffa alla fantastiska löpare.

Göteborgsvarvet är tyvärr inställt i år på grund av Covid-19. Du har dock ändå ha möjligheten att springa ett halvmaraton via Göteborgsvarvet Virtual Race och därigenom bli inspirerad och kanske sätta ett nytt personbästa. Förhoppningsvis med en riktigt grym energiplan för i år.

Läs Press Releasen här.


Göteborgsvarvet Virtual Race

Den 15-17 maj har du möjlighet att delta i Göteborgsvarvet Virtual Race 21k - ett lopp som du kan genomföra var som helst i världen. Detta är en digital löparfest och manifestation för rörelse runt om i världen. Samma distans, men med social distans.

Göteborgsvarvet Virtual Race 21k är seedningsgrundande till Göteborgsvarvet 2021. Loppet genomförs i samarbete träningsappen Strava.

För att få riktig tävlingskänsla kan du beställa hem det officiella Energipaketet från Umara med drycken som skulle serverats på Göteborgsvarvet om det nu arrangerats i år.

Energipaket specifikt för Göteborgsvarvet Virtual Race

Umaras energipaket för Göteborgsvarvet Virtual Race är ett färdigt paket anpassat för att du är självgående eftersom du inte har möjlighet att använda de vätskestationer som annars finns under Göteborgsvarvet.

Paketet innehåller:

  • 1 x portionspåse sportdryck
  • 3 x små liquid gel + en större. 

Utöver detta får du även med en Intendshot (koffeinshot) som du tar 45min före start för att kicka igång huvud och kropp ordentligt.

Tips & Energiplan för Göteborgsvarvet Virtual Race

Det är självklart tråkigt att inte kunna springa det "riktiga" Göteborgsvarvet men vi får göra det bäst av situationen. Genom Virtual Race har du faktiskt möjligheten att skräddarsy ditt eget lopp, välj starttid, bana och energiupplägg. Du kommer också få möjligheten att starta i startled 1, bara det ;).

 -- > Uppladdning

Dra ner på träningsvolymen men behåll kortare träningspass med någon farthöjning, det kan vara bra för att hålla benen toppade. Det viktiga är att du känner att du har pigga ben sista 2 dagarna innan start.

Se till att du har testat all utrustning du ska använda dig av och att den funkar som den ska. Håll koll på väderprognosen och planera redan nu vilka kläder du ska tävla i.

Du behöver inte göra någon kolhydratladdning för ett halvmaraton men se till att du äter lite kolhydratrikare de sista dagarna innan start. Dagen innan bör du dra ner på allt för fiberrik och "tung" mat för att starta loppet med en lugn mage.

--> Intag innan start

Efter en förhoppningsvis god natts sömn och en bra lätt frukost närmar sig starten. Drick din U Intend shot som är med i paketet 45min innan start.

Koffeinet i shoten har en prestationshöjande effekt och minskar den upplevda ansträngningen. Den innehåller även specifika aminosyror som unerlättar blodflödet till musklerna och förbättrar hanteringen av mjölksyra.

30min innan start är det smart att dricka halva portionen av din sportdryck som är med i paketet. Dels för att toppa upp nivåerna av kolhydrater i musklerna men också för att initiera upptaget i tarmarna så din kropp är redo för energiintag så magen håller sig lugn. 

--> Intag under loppet

Sikta på att få i dig någonstans runt 60-90g kolhydrater i timmen. Det är enklast och snällast för magen om den energin kommer från sportdryck och gel. Specifika tips på hur och när du tar sportdrycken och gelen under dina 21km kan du läsa mer om längre ner eller i beskrivningen av Energipaketet.


--> Vätskeintag

Vätskebalans är en nyckelfaktor till idrottsprestation över längre distanser, speciellt när solen gassar och värmen stiger vilket är standard under Göteborgsvarvet. Det finns ingen tydlig koppling mellan kroppens totala vätskebalans och idrottsprestation utan vi kan tolerera så mycket som  2-3% vätskeförlust utan en prestationssänkning.

2-3% motsvarar 1,4 liter för en 70kg löpare. Under ett halvmaraton kan så mycket som 20% av variationerna i prestation förklaras av mängden intracellulär vätska, dvs vätska du har lagrat i cellerna innan start. Så tänk på vätskenivån innan start, se till att urinen är klar och att du inte är törstig när du startar. Efter start kan du följa din törst vilket räcker utmärkt för att prestera.

Ha som grundregel att få i dig minst 500ml vätska under loppet, men gärna mer om det blir varmt.
 

--> Energischema

- 45min före start - 1st Intendshot Äpple

- 30min före start - 1 hälften av din U Sport portion (50g)

- 20min U Gel 2:1

- 40min U Gel 1:0,8 (helst med koffein)

- 60min U Gel 2:1

- 80min U Gel 2:1 Cola + Koffein


Springer du varvbana? - Blanda halva portionspåsen i 500-750ml vatten och drick vid varje passering (1ggr var 20-30min om möjligt).

Springer du loppet mellan två punkter? - Blanda halva portionspåsen i 500-750ml vatten och ta med dig den färdigblandade sportdrycken. Du kan också placera flaskan/muggarna halvvägs in i loppet och dricka när du passerar din egna grymma energistation.


Intagsrekommendationen är för dig som springer på ca 1h 40min. För övriga tider råder vi dig att lägga till en valfri gel för varje extra 20 minutare du är ute och springer.